De oren van een twintigjarige horen normaal meer dan die van een vijftigjarige. Ons gehoor evolueert continu doorheen de jaren, meestal in negatieve zin. Je kan dat probleem oplossen door bijvoorbeeld de televisie loeihard te zetten, maar voor de omstaanders is dat niet altijd een aangename optie. De Sennheiser RS 195 is speciaal ontwikkeld om mensen met gehoorproblemen te helpen.

Oor-evolutie

Geluid bestaat uit verschillende toonhoogtes, en de kans is behoorlijk groot dat niet elke toonhoogte nog even goed hoorbaar is. Heb je daar behoorlijk wat last van, dan is een hoofdtelefoon meestal een prima optie om de andere personen niet te hard te kwellen met je luide muziek. Sennheiser heeft speciaal voor hen de RS 195 ontwikkeld: een draadloze hoofdtelefoon tjokvol technologie die zorgt dat je opnieuw veel meer de details van de muziek en tv kan horen.

De installatie kan allereerst wel behoorlijk intimiderend zijn. Aan een klassieke stereo is het behoorlijk gemakkelijk: net als op een laptop of computer via de jack-uitgang, maar de tv is een ander paar mouwen. Veel televisies geven geen geluid meer wanneer je een hoofdtelefoon aansluit. Op zich prima wanneer je alleen bent, maar wanneer je met twee tv kijkt, is dat behoorlijk vervelend. Een grondige zoektocht door de instellingen van je televisie kan je helpen, maar gebruiksvriendelijk is anders.

Magische knop

Wat onmiddellijk opvalt, is hoe licht deze hoofdtelefoon is. Je voelt hem amper op je oren, en dat blijft zo doorheen de hele dag. De hoofdtelefoon houdt het zo’n 18 uur vol, en wanneer je hem op zijn houder hangt, laadt hij direct. Je kan zonder problemen doorheen de tuin wandelen met zijn bereik tot 100 meter (in ideale omstandigheden). Op de basis kan je kiezen tussen drie presets: dialoog, muziek of algemeen. Kies hier je correcte mode om ervoor te zorgen dat de hoofdtelefoon de juiste stemmen en geluiddetails versterkt. De balans bepaalt hoe sterk het volume in elk oor moet zijn.

Tot daar weinig verrassingen, behalve wanneer je aan de ronde knop draait met de letters A tot G. dit zijn zeven presets die ervoor moeten zorgen dat zowat iedereen met gehoorproblemen het perfecte geluid kan ontvangen. Het is bij iedereen zoeken welke bij wie past, maar na een test bij vijf proefpersonen, waren ze het unaniem eens dat ze meer konden horen dan ze eerst hoorden. Een straffe conclusie voor een specifieke hoofdtelefoon, maar wel eentje waarmee Sennheiser de nagel op de kop slaat.

Niche

Kan je deze hoofdtelefoon ook als gewone luisteraar gebruiken? Zeker, maar dan gaat het concept wel wat verloren en is hij zijn pittige prijs niet waard. Dat neemt niet weg dat de Sennheiser RS 195 een heel goede geluidskwaliteit aflevert en hiermee de lat hoger legt voor de concurrentie in deze niche.