De uitrol van Windows 10 heeft een lawine aan veranderingen teweeggebracht in de softwarewereld. Softwareleveranciers hebben er namelijk alle belang bij dat hun producten compatibel blijven met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Kaspersky heeft daarom simultaan met de uitrol van Windows 10 een nieuwe versie van zijn antivirussoftware uitgebracht. Doet Kaspersky 2016 het echter wel even goed als zijn voorgangers?
Beschermende bink
De installatie zelf is in elk geval al kinderspel. Nadat het programma naar een nieuwe versie heeft gezocht, dien je slechts op installeren te klikken en het volledige programma is in een mum van tijd geïnstalleerd. Aan de scansnelheid kan echter nog wel wat gesleuteld worden. Tijdens de eerste scan, kreeg ik namelijk de alarmerende melding dat de scan een volledige dag zou duren. Gelukkig bleek dit lichtjes overdreven te zijn en was mijn scan na 45 minuten al klaar. Een tweede scan verliep stukken vlotter en was na 12 minuten voltooid. Bij Trend Micro Antivirus+ 2015 en Total Defense Anti-virus 2015 duurt een dergelijke scan echter nog geen minuut.
Maar waar het bij antivirusprogramma’s echt om gaat, is in welke mate het bescherming biedt. Dit is waar Kaspersky dan ook in uitblinkt. Voor alle onafhankelijke tests waar het bedrijf aan meedoet, slaagt het programma namelijk met vlag en wimpel. Kaspersky 2016 werd beloond met een VB100-certificaat bij negen van de tien uitgevoerde tests van Virus Bulletin, kreeg een AAA-certificaat van Dennis Technology Labs en behaalde een maximale score op alle geteste categorieën van het AV-Test Institute.
Topstudent
Uiteraard hebben we de antivirussoftware ook zelf aan een reeks tests onderworpen. Tijdens het openen van een folder met malwarebestanden, slaagde Kaspersky erin 80 procent van de bestanden succesvol als gevaarlijk te classificeren. Enkele bestanden wisten hierbij dus door de mazen van het net te glippen. Zo nu en dan kreeg ik daarna de melding dat Kaspersky bezig was met het terugrollen van malware-acties. Deze feature heet ‘System Watcher’ en lijkt erg goed te werken. In totaal levert dit Kaspersky een score van 8,8 punten op tien op voor dit onderdeel.
Ook recent ontdekte sites met malware hebben we aan het antivirusprogramma voorgeschoteld. De browser plug-in van Kaspersky wist hier 58 procent van te onderscheppen. Dit is een pak beter dan het gemiddelde van 35 procent, maar een aantal producten weten dat toch nog te overtreffen. Hiervan is McAfee AntiVirus Plus 2015 de topscoorder, met maar liefst 85 procent. Hetzelfde mechanisme gebruikt Kaspersky om gebruikers te beschermen tegen phishingsites. De software heeft een ingebouwde applicatie waarmee sites op tekenen van fraude worden gecontroleerd en doet dat dan ook erg goed. Voor dit aspect moet het Russsische programma enkel tegen Norton en Bitdefender het onderspit delven.
De nieuwste versie van Kaspersky ziet er misschien anders uit, net als zijn voorganger blijft het een indrukwekkend antivirusprogramma. Op alle vlakken weet het programma hoge scores te behalen. Wanneer je dit nog eens combineert met extra tools die daadwerkelijk nuttig zijn, kan je van een echte antivirussuperster spreken.