Het resultaat van deze inspanning is de MX Master, een draadloze muis voor Windows, Mac en andere bluetooth-compatibele toestellen. Hij heeft ook de bekende Unifying USB-ontvanger, waar ook andere Logitech apparaten mee kunnen worden gekoppeld. Via bluetooth kan je tot drie verschillende toestellen koppelen aan de MX Master, handig om bijvoorbeeld van laptop naar tablet of desktop te wisselen in huis of op kantoor.

De installatie verloopt pijnloos wanneer je met de usb-ontvanger werkt of de muis via microUSB bekabeld aan de computer hangt. Windows en Mac herkennen het automatisch, maar voor extra functies heb je toch de extra software van Logitech nodig. Via bluetooth koppelen is lastiger, omdat je met een aantal dingen rekening moet houden. De MX Master ondersteunt Bluetooth 4.0 of hoger, wat betekent dat laptops die twee jaar of ouder zijn, sowieso uit de boot vallen. Heb je een recenter toestel? Dan moet je goed nakijken of die Bluetooth 4.0 ondersteunt. Hetzelfde met je tablet, mocht je die ook willen verbinden. Verbinding via Windows 7 lukt, maar is niet echt gebruiksvriendelijk. Windows 8 of 10 maken het je gelukkig veel eenvoudiger.

We gebruiken deze muis nu al twee maanden op de redactie, en we zijn bijzonder tevreden van de vormgeving. Onze rechterhand past er perfect in, en ook de knoppen klikken op een aangename manier. De luxe dat je een extra scrollwiel hebt om horizontaal te scrollen aan je rechterduim, went heel snel. Wat minder goed went, is de dubbele toets daar net achter. Bovenaan ga je terug, onderaan ga je verder, maar ondanks de slimme vormgeving drukken we nog steeds mis na weken testen. Naar onze mening staan het scrollwiel en beide toetsen ook iets te ver naar achter voor onze duim, waardoor het een onnatuurlijke beweging vraagt.

Logitech pakt uit met een nieuwe scrollwiel dat op drie manieren werkt. Standaard kan je al ‘klikkend’ scrollen, maar met een druk op de knop daaronder kan je vrij scrollen zonder weerstand. Logitech introduceert ook slim scrollen, waar je al klikkend scrollt wanneer het traag gaat en met snelheid automatisch naar vrij scrollen overschakelt. Het vraagt gewenning in het begin, maar al snel wil je niets anders. Een 99 euro muis heeft ook gestures nodig, maar daar faalt de MX Master flink. Je moet eerst een verborgen knop met je duim indrukken, om dan een beweging te doen met de muis. Dit voelt heel onnatuurlijk aan en de gestures vragen een flinke beweging. Overbodig en niet echt bruikbaar.

Laden doe je via microUSB, en dat zal je vaak moeten doen. In onze test haalden we net een maand, voordat we hem opnieuw moesten laden. Gelukkig duurt het laden niet lang, maar een maand is net vervelend genoeg voor een draadloze muis. Logitech heeft duidelijk alle registers open getrokken voor hun ultieme muis, maar de kleine probleempjes rechtvaardigen zijn pittige prijskaartje niet.