Het moet behoorlijk lastig zijn voor Microsoft om te zien hoe Android en iOS de mobiele markt in handen hebben genomen. Om toch een kans te maken heeft Nokia jarenlang zijn best gedaan met Lumia-toestellen, maar de groei bleef beperkt.

Microsoft heeft stilaan door dat het high-end segment lastig is voor Windows Phone, dus waarom niet het low-end segment bombarderen? De Microsoft Lumia 535 was al een prima toestel om Windows Phone aan een budgetprijs te leveren. Met de Lumia 435 gaat Microsoft nog een flinke stap verder.

Vlotte bediening

De Lumia 435 kost 79 euro, een prijsje voor een smartphone. Dezer dagen vind je hier en daar nog wel andere smartphones op Android die dat prijskaartje benaderen of er zelfs onder duiken, maar echt handig werken die smartphones niet echt. Te traag, beperkt geheugen, Android is nu eenmaal niet echt gemaakt voor goedkope hardware. Om maar te zwijgen van de ervaring wanneer je het toestel een paar maanden gebruikt.

Windows Phone is wel gemaakt voor goedkope hardware, en dat zorgt ervoor dat de Microsoft Lumia 435 schittert. Het spreekt voor zich dat je geen racemachine moet verwachten, maar ik kan dit toestel zelden op een hapering betrappen. Het openen van verschillende apps na elkaar duurt nooit te lang, terwijl alle animaties mooi in beeld verschijnen. Scrollen gaat vlot, de internetbrowser doet zijn werk, je kan deze Lumia 435 gewoon als smartphone gebruiken zonder dat je gefrustreerd raakt. Binnenin zit er maar een budgetvriendelijke Qualcomm Snapdragon 200, wat direct duidelijk maakt dat Windows Phone heel zuinig met zijn krachten omspringt.

De Lumia 435 is een bijzonder klein toestel. Het 4 inchscherm is niet meer van deze tijd, maar ik verschoot ervan hoe bruikbaar dit schermformaat toch is. Het toetsenbord tikt nog lekker, zolang je geen grote vingers hebt, en het hele scherm is bereikbaar voor je duim wanneer je met één hand werkt. Het scherm draagt een resolutie van 480 bij 800 pixels, wat nog net kan met dit schermformaat, maar het is vooral de kijkhoek die heel pijnlijk is. Je smartphone op tafel leggen en iets kijken zit er niet in: recht voor je houden is de boodschap en niet teveel kantelen.

Standaardopslag

Verrassend genoeg zit er 8 GB opslag in dit budgettoestel. Heel handig, zo bots je niet direct tegen de opslaglimiet wanneer je veel apps, muziek en video’s op je smartphone zet. Er is plaats voor een microSD tot 128 GB, ook al lijkt me de standaardopslag meer dan genoeg voor een budgettoestel als dit.

Een budgetsmartphone kopen voor zijn camera is altijd een slecht idee, en dat is met de Lumia 435 niet anders. Achteraan vind je een zwakke 2 megapixelvariant waar je belabberde foto’s mee trekt. Enkel nuttig in noodsituaties dus. Een camera vooraan is dan weer een verrassing in dit prijssegment. Het is een camera met VGA-kwaliteit, absoluut niet bruikbaar voor selfies, maar voor Skypegesprekken kan het wel dienen in niet al te donkere omgevingen.

Ondanks dat de kaartendienst Here niet meer exclusief is voor Windows Phone, blijft het een knappe verwezenlijking dat je vlot wereldwijd, kosteloos en offline kan navigeren met een simpel toestel dat 79 euro kost. De kaartendienst is standaard geïnstalleerd op dit toestel, net als Here Maps als Google Maps-alternatief.

Op vlak van autonomie scoort de Lumia 435 behoorlijk goed. Je komt er heel vlot de dag mee door wanneer je wifi, bluetooth en 3G inschakelt bij intensief gebruik. Wie zuinig is in gebruik en wifi en bluetooth uitschakelt haalt nipt twee dagen, maar wel zonder overschot. Dagelijks laden is dus de boodschap wanneer je 3G inschakelt.

Windows 10

Microsoft lijkt door te hebben dat Windows Phone een flinke slag kan slaan in het budgetsegment. De Lumia 535 toonde al dat het op de goede weg is, en met de Lumia 435 maakt het opnieuw een statement dat een goede smartphone niet duur hoeft te zijn. De gebruikerservaring lijdt niet onder de budgetspecificaties, een pluim die Microsoft op zijn hoed kan steken en kan blijven uitspelen.

Enig nadeel is dat het app aanbod altijd wel als een molensteen rond de nek van Windows Phone blijft hangen. Microsoft heeft dringend meer Windows Phone-gebruikers nodig om app-ontwikkelaars warm te maken voor het mobiele besturingssysteem. De Lumia 435 lijkt me dan wel een goede stap om het marktaandeel van Windows Phone op te krikken. Bovendien krijgt deze smartphone sowieso ook een gratis update naar Windows 10 in de tweede helft van dit jaar. Een knappe verwezenlijking, want het aantal budgetsmartphones voor minder dan 100 euro dat na lancering nog een update krijgt naar een nieuwe versie kan ik op één hand tellen.

De Microsoft Lumia 435 is het perfecte toestel om kennis te maken met de bijzondere wereld van slimme telefoons. Dit toestel heeft alles wat een smartphone moet zijn, en laat zien dat een smartphone aan 79 euro toch ook een goede keuze kan zijn.