De Xperia E3 van Sony is hoegenaamd geen schoonheid. Elegant zijn zelfs Sony’s vlaggenschepen niet te noemen, maar ondanks de hoekigheid ziet de Z-reeks er erg premium uit. Haal dat premiumgehalte weg, en je houdt enkel een baksteen over. De boven- en onderranden van de telefoon zijn gigantisch en ook grotere bezels aan de zijkant zal je niet snel vinden. Binnenin die gigantische randen zit een lcd-scherm met een lage resolutie van 480 x 854 pixels. Mooi is dat niet, zelfs op een relatief klein 4,5 inch-scherm. HD zou zo stilaan als minimum beschouwd mogen worden. Een slecht scherm is echter mild voor de batterij, en dat merk je aan het uithoudingsvermogen er van.

Snel is de E3 al evenmin, al zorgt de Snapdragon 400 voor degelijke prestaties, en kan je dankzij de Adreno-grafische chip die daar bij hoort gerust een doorsnee smartphonespel spelen. De eenvoudige Sonyskin is van de partij, en heel soms merkten we dat die het vloeiend scrollen door apps wat tegenwerkte, al is die vertraging nauwelijks het vermelden waard.

Het interne geheugen bedraagt vier gigabyte. Genoeg voor enkele apps maar bij intensief gebruik zal je toch moeten investeren in een extra geheugenkaart. De E3 draait Android 4.4.2, niet de allernieuwste versie maar nog steeds recent genoeg.

De Xperia E3 is uitgerust met een hoofdcamera van vijf megapixels waarmee je degelijke foto’s neemt, maar meer ook niet. Verwacht je niet aan artistieke hoogstandjes in lage belichting. De de frontcamera is met een VGA-resolutie niet meer van deze tijd. Sony koos er voor om geen toegewijde cameraknop op het toestel te installeren, iets wat het merk in de meeste duurdere toestellen wel doet en we hier missen. Er is niets dat de E3 uitstekend maakt en gezien de prijs zien we geen enkele reden om dit toestel aan te raden.

Benchmarks