Wiko heeft ons sinds zijn introductie eerder dit jaar op de Belgische en Nederlandse markt aangenaam verrast met enkele interessante toestellen, maar de Wax 4G hoort helaas niet in dat rijtje thuis. Op papier heeft de Wagx 4G alles in huis wat je zou willen: 4,7 inch HD-scherm, 4G, 8 megapixelcamera en potige Nvidia Tegra 4i quadcorechip. In de praktijk pakt het helaas minder goed uit.

Dit is het eerste toestel met een Tegra 4i dat we testen, en we zijn heel sterk onder de indruk van het grafische geweld voor zo’n budgettoestel. Veruit het beste van wat je in deze prijsklasse mag verwachten, maar helaas kunnen we dat niet zeggen voor de processor.

Ondanks dat hij zowel Antutu als Geekbench weigerde te draaien, voelt de processor bijzonder traag aan. Multitasken gaat traag, maar ook bijvoorbeeld een webpagina openen in je browser kan soms een halve minuut duren voordat hij in actie schiet. Het lijkt alsof Wiko de chip niet onder de knie heeft, want het zou ons verbazen als de Nvidia Tegra 4i zulke prestaties levert.

Daarbij moet je ook nog het loodzware HD-scherm rekenen, wat ook geen cadeau is voor een budgetchip. Bovendien is het scherm heel slecht van kwaliteit. De kijkhoeken zijn niet bijster goed en vooral de helderheid klimt lang niet hoog genoeg voor een zonnige dag.

Dan genieten we liever van een lagere resolutie, zoals bij de HTC Desire 610, maar wel met een degelijke schermkwaliteit. De 8 megapixelcamera presteert naar behoren, en ook de autonomie scoort gemiddeld in deze prijsklasse. Hiermee moet Wiko opnieuw naar de tekentafel.

Benchmarks