Het aantal fitnessarmbanden is het afgelopen jaar ontploft. Iedereen moet en zal bewegen, en hoe slimmer de armband, hoe beter. We hebben er ondertussen een tiental om onze pols gehad, en sinds de Polar Loop eerder dit jaar hebben we  geen betere armband gevonden. Daar is nu verandering in gekomen met de Jawbone Up24.

Een fitnessarmband moet tegenwoordig veel meer kunnen dan enkel stappen tellen, en dat is net een van de pluspunten van de Jawbone Up24. De grootste troef vind ik persoonlijk zijn mogelijkheid om ook slaapanalyses te doen. Druk op het knopje gedurende drie seconden, en je armband gaat in slaapmodus en registreert of je diep of licht slaapt. Na elke nacht krijg je een analyse hoeveel uur je goed of minder goed hebt geslapen, en hoe dicht je bij het uiteindelijke doel van 8 uur slaap bent geraakt.

Slimme wekker

De slaapanalyse is op zich al leuk, maar de Up24 voegt nog iets veel interessanter toe: slimme wekker. Doordat hij weet wanneer je in een diepe of lichte slaap zit, kan hij je tot een half uur voor je wekker al wekken, omdat je dan net in een lichte slaap zit en aangenamer wakker wordt. Het is wanneer je in een diepe slaap wordt gewekt dat je slecht wakker wordt, en de Up24 doet dat heel voortreffelijk. Je kan instellen of hij je 10, 20 of 30 minuten vroeger mag wakker maken als dat opportuun is. Bovendien wordt je gewekt door een trilsignaal, zodat je wederhelft niet wordt gewerkt. Enkel lichte slapers worden wel mee wakker met het trilsignaal.

De Up24 maakt verbinding via bluetooth met je smartphone en communiceert via een specifieke app, compatibel voor Android 4.3 en hoger, en iOS. De app geeft je naast je slaappatroon en nachtritme ook een goed idee hoeveel je hebt gestapt vandaag, hoe intensief, en vooral wanneer. Wil je graag een herinnering na 2 uur stilzitten? Dat kan, net als een melding om je voortgang te tonen.

Slim eten

De app ziet er heel overzichtelijk uit en laat je toe om specifieke workouts toe te voegen in ruil voor extra stappen. Kom je maar aan 8.000 stappen en heb je tussenin 1 uur gezwommen. Dan krijg je daar een equivalent in stappen voor terug. Dat geldt met veel verschillende activiteiten die je manueel kan ingeven. Daarnaast kan je ook je eetpatroon invullen, om je calorie-inname te monitoren. Dat je niet teveel eet tegenover je gemeten beweging. Het idee klinkt leuk, maar het werkt te omslachtig om dagelijks te gebruiken. Leuk de eerste weken, daarna laat je het links liggen. Elke dag geeft de app je tips en leuke weetjes rond je gezondheid en eten waar je verrassend veel van op steekt.

De Jawbone Up24 doet zowat alles goed voor een fitnessarmband, maar mist wel een display om het aantal stappen of het uur te bekijken. Nu moet je daarvoor telkens naar je smartphone grijpen, en niet iedereen heeft een Android 4.3 of hoger, of een iPhone op zak. Bovendien zit er in de Up24 geen hoogtemeter, wat betekent dat trappen nemen hetzelfde is als stappen. Het zijn die kleine minpunten die ervoor zorgen dat de Up24 niet perfect is, maar het is wel de beste fitnessarmband op dit moment.