Wat kan je in de drukbevolkte tabletmarkt doen om toch op te vallen? Volgens Samsung door een 12,2 inchtablet in de winkelrekken te leggen. Samsung mikt met deze tablet specifiek op de zakelijke gebruikers dankzij allerlei productiviteitsextra’s.

Grote jongen

Zoals je zou verwachten, is een 12,2 inchtablet behoorlijk groot. De NotePRO voelt ook heel vreemd aan, omdat hij tegelijk groot is, en heel dun en licht. Dat moeten we wel meteen nuanceren. 750 gram lijkt op het eerste zicht niet zo licht, maar rekening houdend met zijn grote formaat is hij dat wel. Alleen zal je de NotePRO niet zomaar met één hand kunnen vasthouden. Omdat het vlak zo groot is, zorgt dat voor een hefboomeffect, waardoor hij toch te zwaar weegt. Als je hem op de palm van je hand of op je onderarm laat rusten, is er geen probleem.

Net als de Galaxy Note 3 en Note 10.1 2014 Edition heeft ook deze tablet een neplederen achterkant. Het geeft de tablet iets meer grip en de structuur is prettig, maar dat nepstiksel errond, dat hoeft niet echt voor ons.

Het 12,2 inchscherm heeft een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels, wat resulteert in een scherpte van 247 ppi. Met de meegeleverde stylus heb je nu echt wel veel plaats om te tekenen. Het scherm ziet er verder prachtig uit, met prima kijkhoeken en kleuren. Onderaan het scherm is er een fysieke home-toets en twee aanraaktoetsen.

Het grote formaat heeft ook nog een ander voordeel. Samsung heeft de plaats goed gebruikt om een degelijk schermtoetsenbord te voorzien. Voor ons is dit het beste toetsenbord dat we tot nu toe al op een tablet hebben gezien. Typen gaat zeer accuraat en relatief snel. De aparte rij cijfers en traditionele layout met Caps Lock, Shift en Tab, zijn een grote plus.

Twee smaken

De NotePRO komt in twee smaken, wifi en 4G. De wifi-versie heeft Samsungs eigen Exynos octacore (vier 1,9 GHz A15-kernen en vier 1,3 GHz A7-kernen), terwijl de 4G-versie gebruik maakt van dezelfde Qualcomm Snapdragon 800-chip als in de Galaxy S5 of LG G2.

Wij hebben de wifi-versie getest. De nieuwe Exynos-chip, in combinatie met 3 GB RAM, is behoorlijk krachtig, maar niet over de hele lijn. Het verslaat de concurrentie in Antutu en Geekbench 3, maar haalt amper 14 fps in GFXBench T-Rex onscreen test. Desondanks voelt deze tablet bijzonder snel aan en kunnen we hem uiterst zelden op een hapering betrappen.

Het intern geheugen van 32 GB – waarvan 25,6 GB beschikbaar is – kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Achteraan zit een 8 megapixelcamera en aan de voorkant vinden we een 2 megapixelcamera terug. In de bovenrand is een infraroodsensor verwerkt. De 9.500 mAh-batterij volstaat om een werkdag door te komen op één lading bij gemiddeld gebruik. Het viel ons bovendien op dat de batterij redelijk traag oplaadt.

Samsung heeft TouchWiz, hun schil over Android 4.4, grondig aangepast op tablets. Je hebt nog steeds het appscherm om apps te kiezen, maar het startscherm staat vol met tegels. Samsung noemt het de Magazine UX, waarmee je diverse widgets gemakkelijk kan plaatsen, in de grootte die jij wil, mét informatie. Enkel mist het nog enkele grote, belangrijke apps zoals bijvoorbeeld Gmail. Nu wordt je verplicht om de standaard mailapp te gebruiken van Samsung.

Zakelijke tablet

De NotePRO heeft een zakelijke focus, en dat merk je aan de geïnstalleerde apps. Autodesk Sketchbook is een behoorlijk krachtige fotobewerkingstool, Hancom Office is een van de beste mobiele officepakketten die we al hebben gezien en Cisco WebEX meetings en PC Remote Acces zijn bijzonder handig. En dan mogen we Samsungs eigen smartphonekluis Knox niet vergeten, om gevoelige bedrijfsgegevens veilig in op te slaan.

De bekende stylus zorgt voor extra nauwkeurigheid, en je kan opnieuw multitasken tussen bepaalde Google- en Samsung-apps. De NotePRO ondersteunt nu tot vier actieve vensters, krachtig schouwspel.

Omdat Samsung wil dat je werk gedaan krijgt op de NotePRO, kan je een optionele muis en toetsenbord bij aankopen. Vooral het toetsenbord voelt bijzonder prettig aan. De muis is eerder ietwat aan de kleine kant.

Conclusie

Conclusie

Als Android-tablet is dit de beste tablet voor een professionele gebruiker die werk gedaan wil krijgen. Maar daar hangt wel een pittig prijskaartje aan vast. Leg je 130 euro meer op tafel, dan heb je een Surface Pro 2 met krachtigere hardware, een volwaardige Windows 8 en eveneens een Wacom stylus. Puur als tablethardware scoort de NotePRO heel goed, maar voor zakelijke toepassingen zijn er veel betere keuzes.

Specificaties

  • Scherm: 12,2 inch WQXGA (2.560 x 1.600) Super clear LCD
  • CPU: Exynos octacore (1,9 GHz Quad + 1,3 GHz Quad)
  • RAM: 3 GB RAM
  • Camera: 8 megapixel achteraan, 2 megapixel vooraan
  • Dimensies: 204mm x 295,6mm x 7,95mm
  • Gewicht: 750g
  • Netwerk: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO (2.4 & 5 GHz)
  • Verbindingen: Bluetooth 4, USB 3.0
  • Batterij: 9.500 mAh
  • OS: Android 4.4. KitKat + TouchWiz

External links

Samsung