De Sony Vaio Tap 11 is niet echt een laptop, maar eerder een tablet waar je productief mee kan werken. De tablet wordt standaard met een draadloos toetsenbord geleverd, waarin ook een extra batterij zit om te tablet op te laden wanneer de nood hoog is. Wie zoekt naar bluetooth-instellingen moet niet verder zoeken: Sony maakt gebruik van radiofrequentie (RF) om verbinding met het toetsenbord te maken, waardoor je dit draadloos toetsenbord met geen enkele andere tablet kan gebruiken. Groot pluspunt: je hoeft het ding niet te ‘pairen’ bij een nieuwe connectie waardoor die supersnel gaat. Nadeel? Als je toetsenbord stuk is, kan je niet zomaar een nieuwe uit de winkel plukken. Die moet in de fabriek gekoppeld worden aan jouw unieke Tap 11, waardoor je eventjes moet wachten. Hopelijk hoef je dat niet mee te maken.

Doordat beide onderdelen los zitten, kan je de Tap 11 niet eventjes op je schoot nemen om te typen. Heb je iets in de buurt om daarop de Tap 11 te plaatsen? Dan kan je het toetsenbord wel op je schoot nemen en zo verder werken. Het RF-toetsenbord werkt zonder problemen tot op 10 meter afstand. En als je wat ‘mikt’, lukt 15 meter ook nog. Dankzij de geïntegreerde magneet klik je het toetsenbord handig op het scherm, zodat het beschermd is tijdens transport. De aluminium onderkant ziet er trouwens best wel mooi uit, samen met de mat witte achterkant.

Meestal is een tablet fluisterstil, maar in de Tap 11 zit een Intel Pentium 3560Y-processor. Die is heel energiezuinig, maar af en toe hoor je de ventilator draaien. De term ‘Pentium-processor’ doet trouwens direct vermoeden dat je met een traag apparaat te maken hebt, maar de snelle 128 GB SSD countert dat goed. Enkel wanneer je sterk gaat multitasken of wanneer je grafisch intensieve taken doet, krijgt de Tap 11 het moeilijk. Een spelletje spelen hoeft ook niet, want daarvoor is de grafische chip te zwak. Bij licht gebruik houdt hij het iets meer dan zes uur uit. Wanneer je de Tap 11 intensief gebruikt, mag je dat aantal halveren.

Het 11,6 inch aanraakscherm heeft een Full HD-resolutie en ziet er bijzonder goed uit. De kijkhoeken zijn prima en ook de helderheid is prima. Het kleine ‘pootje’ achteraan laat je toe om de tablet in zowat elke hoek te stallen, zoals je graag zou werken. Ondanks het dunne profiel is er een USB 3.0-aansluiting aanwezig, een zeldzaamheid bij tablets. Daaronder zit wel een Micro-HDMI-aansluiting in plaats van een volwaardige aansluiting. De internetaansluiting? Die zit op de voedingsadapter, net zoals de Vaio Pro 13. Op de voedingsadapter zit namelijk een USB-aansluiting, handig om je smartphone of tablet mee op te laden! In de doos zit een netwerkadapter die je op de USB-aansluiting van de voeding klikt. Daarin kan je een netwerkkabel aansluiten en draadloos verbinding maken met de laptop via wifi.

Rekening houdend met de specificaties, de Pentium-processor en de SSD, vind ik 849 euro iets te veel voor deze tablet. Dan kan je beter de Vaio Pro 13 kiezen voor 50 euro meer, met betere specificaties en een langere autonomie. Tenzij je een Windows-tablet wil, maar dan zijn er betere, budgetvriendelijkere alternatieven op de markt.

Systeemeigenschappen: Intel Pentium 3560Y, 4 GB RAM, Intel HD Graphics, 128 GB SSD, glossy 11,6 inch aanraakscherm (1.920 x 1.080), Windows 8.1