Nokia heeft het afgelopen jaar aan de lopende band nieuwe Lumia’s op de markt gebracht. De meest recente in de rij is de Nokia Lumia 1520. En laat het meteen duidelijk zijn: dit toestel is het ultieme toonmodel van wat het Windows Phone-platform op dit moment te bieden heeft.

Niet alleen is het de eerste Windows Phone met een 6 inchscherm en Full HD-resolutie, het is ook de eerste Windows Phone met een quadcore-processor aan boord. Bovendien is dit de eerste Lumia die door Nokia van de Black-update is voorzien, al wordt die ondertussen ook naar andere modellen uitgerold.

Design

Het ontwerp van de Lumia 1520 is sober en strak, maar Nokia toont wel een uitstekend oog voor detail. De beschermende glasplaat over het scherm sluit naadloos aan op de polycarbonaat behuizing en ook de camera en knoppen zijn er met veel precisie in verwerkt. Het polycarbonaat zou van een speciale coating zijn voorzien om vingerafdrukken tegen te gaan, maar dat kon ik niet echt merken. Al na enkele minuten gebruik waren de eerste vingers zichtbaar.

Onder het scherm zitten drie capacitieve knoppen: Terug, Home en Zoeken. Verder zijn er aan de rechterzijde fysieke volumeknoppen, een aan/uit-knop en een toegewijde cameraknop voorzien. De linkerzijde biedt plaats voor een extra geheugenkaartje en een simkaart. De Lumia 1520 is, samen met de iPhone 5 en Motorola Moto X, één van de eerste telefoons die gebruik maken van een nanosim. Hou dat dus zeker in het achterhoofd.

Waar je ook rekening mee moet houden, is het formaat. Om plaats te bieden aan een 6 inchscherm heb je een stevig uit de kluiten gewassen telefoon nodig. Nokia heeft zijn best gedaan om het toestel ‘pocketable’ te houden door de bezels zo klein mogelijk te maken, maar een telefoon van 8,5 op 16 centimeter blijft ongemakkelijk om met één hand te bedienen of zomaar in je broekzak op te bergen. Ik gebruikte de Lumia 1520 dan ook altijd met beide handen en stak hem telkens in de binnenzak van mijn jas.

Zoals we dat ondertussen van de Lumia-lijn gewoon zijn, is ook deze 1520 in verschillende kleuren beschikbaar: zwart, wit, geel en rood. In België en Nederland kan je echter alleen de zwarte of rode versie op de kop tikken.

Scherm

Microsoft kwam in het najaar van 2013 met Windows Phone 8 Update 3 aanzetten. Die update bracht onder meer ondersteuning voor 5 en 6 inchschermen en een Full HD-resolutie. De Nokia Lumia 1520 is het eerste toestel om van die nieuwe mogelijkheden gebruik te maken.

Om optimaal gebruik te maken van de grotere schermoppervlakte, werd een extra kolom aan het startscherm toegevoegd, zodat je nu maximaal zes kleine tegels naast elkaar op een rij kan zetten. Daardoor heb je in één oogopslag meteen veel meer informatie ter beschikking, zonder dat je moet scrollen.

Nokia maakt zich sterk dat het grote scherm bovendien toelaat om ‘echt werk’ te verrichten met de mobiele versie van Office, die standaard met Windows Phone 8 wordt meegeleverd. Dat is ook meteen het doelpubliek van deze kruising tussen een smartphone en tablet: gebruikers die liever maar één toestel op zak hebben, maar onderweg toch werk gedaan willen krijgen. Ik moet het Nokia nageven, het is inderdaad aangenaam werken op de Lumia 1520, maar het grote schermformaat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik raad je dan ook aan om het toestel eerst eens in de winkel te bekijken, alvorens een beslissing te nemen.

Op de schermkwaliteit valt weinig aan te merken. Het scherm is haarscherp, helderheid en contrast zijn uitstekend, en de kleurweergave is zeer natuurgetrouw. Dankzij de ClearBlack-technologie is het scherm minder reflecterend, zodat het ook bij fel zonlicht goed leesbaar blijft. Bovendien reageert het aanraakscherm op de minste aanraking. De gevoeligheid is stukken beter dan bijvoorbeeld bij de Nexus 4, waarbij ik veel meer druk op het scherm moet zetten.

Hardware

De Nokia Lumia 1520 is de eerst Windows Phone met een 6 inchscherm met Full HD-resolutie, maar het is tevens ook de eerste Windows Phone met een quadcore-processor aan boord. Dat is opnieuw te danken aan Microsofts Update 3 voor Windows Phone 8. Meer bepaald gaat het om een Qualcomm Snapdragon 800, geklokt op 2,2 GHz en bijgestaan door 2 GB RAM.

Helaas zijn er nog niet veel benchmarktests beschikbaar voor Windows Phone, maar langs de andere kant vertellen die ook niet altijd het hele verhaal. Gebaseerd op het dagelijks gebruik van de Nokia Lumia 1520 tijdens de voorbije weken kan ik alleen maar besluiten dat deze smartphone alle mogelijke taken die je er op afvuurt zonder veel problemen kan bolwerken. Ik heb het toestel tijdens het testen op geen enkele hapering kunnen betrappen. De camera-app start snel op en ook met (zware) 3D-games kan de Lumia 1520 vlot overweg. Het viel me wel op dat hij dan snel opwarmt langs de achterkant, maar dat is een “klacht” die je tegenwoordig bij de meeste telefoons tegenkomt.

Standaard beschikt de Lumia 1520 over 32 GB opslagruimte, maar dat kan je nog verder uitbreiden met een microSD-kaartje tot maximaal 64 GB. Wat verbindingsmogelijkheden betreft, is de Lumia 1520 van alle toeters en bellen voorzien: Bluetooth 4.0, NFC, wifi (802.11 a/b/g/n/ac), 3G en LTE (4G), je vindt het allemaal terug.

Een toestel met een groot 6 inchscherm en een quadcore-processor vreet gegarandeerd veel energie. Nokia heeft de Lumia 1520 daarom van een fikse 3.400 mAh-batterij voorzien en die wist het tijdens de testperiode telkens ongeveer een dag uit te zingen met bluetooth, wifi en mobiele dataverbinding ingeschakeld. Ben je zuinig op je batterij, dan kan je dat waarschijnlijk nog wat rekken. Draadloos laden is standaard ingebouwd met ondersteuning voor de Qi-standaard.

Camera

Als het op smartphonecamera’s aankomt, neemt Nokia het voortouw. Zo kwam de Nokia Lumia 1020 eind vorig jaar als winnaar uit onze massatest van beste smartphonecamera's. De cameratechnologie in de Lumia 1520 is gebaseerd op die van de 1020, maar in plaats van een 41 megapixelcamera beschikt deze smartphone over 20 megapixels. Dat is nog altijd meer dan de gemiddelde 8 of 13 megapixels in de meeste andere vlaggenschiptoestellen die vandaag op de markt zijn.

De Lumia 1520 beschikt over optische beeldstabilisatie om te compenseren voor een trillende hand bij een langere sluitertijd of tijdens het filmen. Video’s kunnen trouwens met stereogeluid worden gefilmd dankzij de vier aanwezige microfooons.

 Foto gemaakt met de Nokia Lumia 1520

Over de kwaliteit van de foto’s en video’s kan ik kort zijn: die is meer dan behoorlijk voor een smartphone. De foto’s zijn scherp, er is voldoende contrast, kleuren tonen natuurgetrouw en ook in minder ideale (licht)omstandigheden weet de Lumia 1520 nog een verdienstelijke poging af te leveren. Hier heeft hij duidelijk een streepje voor op de Nexus 4 waar ik gewoonlijk mee op zak loop.

Software

Zoals hierboven reeds vermeld, is de Lumia 1520 het eerste toestel dat door Nokia van de Lumia Black-update werd voorzien, al wordt die ondertussen ook reeds naar andere Lumia’s uitgerold. Voor een overzicht van alle aanpassingen die de update met zich meebrengt, verwijs ik je graag door naar dit artikel.

Enkele van de meest in het oog springende nieuwigheden zijn de toevoeging van mappen om apps te groeperen op het thuisscherm, de Storyteller-app die foto’s groepeert volgens plaats of tijdstip en het vernieuwde Glance Screen dat nu nog meer meldingen toont. Ook het vermelden waard: dankzij Glance Screen kan je de Lumia 1520 uit stand-by halen door tweemaal kort op het scherm te tikken. Die functie vind je ook op de LG G2 terug en eenmaal je het gewoon bent, ga je het erg missen op andere toestellen.

De Lumia 1520 draait op Windows Phone 8 en hoewel het nog altijd een kleine garnaal is onder de ecosystemen, is dat niet langer een reden om het besturingssysteem links te laten liggen. Het Windows Phone-platform is het afgelopen jaar veel gegroeid en in de aankomende update naar Windows Phone 8.1, heeft Microsoft enkele nieuwe functionaliteiten klaarstaan – zoals een notificatiecentrum en spraakassistent – die het OS verder naar het niveau van Android en iOS tillen.

Het blijft een feit dat de Windows Phone Store een kleiner aanbod heeft dan de Google Play Store en Apple App Store, maar de meeste grote namen hebben ondertussen de weg naar het platform wel gevonden. En is een bepaalde app niet te vinden in de Windows Phone Store, dan is er meestal wel een alternatief voor handen. Hou wel in het achterhoofd dat ontwikkelaars in veel gevallen nog altijd voorrang geven aan iOS en Android, en Windows Phone wat links laten liggen. Het kan daarom soms lang duren vooraleer een bepaalde app het platform bereikt. Sommige ontwikkelaars laten Windows Phone zelfs compleet links liggen vanwege het kleine marktaandeel. Toch hoeft het niet noodzakelijk een probleem te zijn om van een iPhone of Androidtoestel op Windows Phone over te stappen.

Conclusie

De Lumia 1520 is het beste van wat Nokia en Windows Phone vandaag te bieden hebben. Het is de snelste en grootste Lumia op de markt, maar meteen ook de duurste. Dat pittige prijskaartje zou wel eens het grote struikelblok kunnen vormen voor deze smartphone.

Het is niet toevallig dat de groei van Windows Phone in 2013 vooral werd aangedreven door goedkope (instap)toestellen, zoals de Lumia 520 en 620. Windows Phone blijft voor veel gebruikers een wat exotisch besturingssysteem dat vooral bekend staat om zijn beperkte app-aanbod. Zolang het die reputatie niet kan verbeteren, zullen gebruikers de prijzige Lumia’s grotendeels links laten liggen.

Nochtans is de Lumia 1520 allesbehalve een slechte telefoon, integendeel. Maar zelfs als het Windows Phone-platform je reeds heeft kunnen overtuigen, is het nog de vraag of het grote 6 inchscherm dat ook kan. Dat grote schermformaat heeft absoluut zijn voordelen, maar het brengt de telefoon ook in een grijze zone die de grenzen tussen smartphone en tablet aftast. Aan jou om te beslissen of het toestel naar jouw normen nog voldoende ‘pocketable’ is.

De Lumia 1520 is het ultieme toonbeeld van Nokia’s kunnen en de perfecte afsluiter van het tijdperk voor de overname door Microsoft, maar een verkoopsucces zal het waarschijnlijk niet worden.