Een universele afstandsbediening in je smartphone, dat is niets nieuw. Sommige fabrikanten zoals Samsung en LG werken al langer met een infrarood zender in hun slimme telefoons, maar die dragen ook een bijhorend prijskaartje. Het kan allemaal goedkoper, en dat wil Logitech bewijzen. De ondersteunde apparatenlijst van al hun Harmony universele afstandsbedieningen oogt indrukwekkend, daarom schept hun eerste smartphonetoepassing hoge verwachtingen.

Eenvoud siert

Hoe kan je dan elke Android- of iOS-apparaat compatibel maken met infrarood? Door een aparte zender te gebruiken! Het kleine glossy zwarte apparaat plaats je voor al je apparaten (8 maximaal) die je wil bedienen. De initiële verbinding gebeurt via bluetooth, daarna wifi.

Druk achteraan op de pair-knop voor 6 seconden, en koppel het apparaat op je toestel. Loop wat instellingen door, download de app uit de App Store of Google Play, en je bent klaar. Het installatieproces werkt feilloos, nu kan je beginnen programmeren.

Dat programmeren is heel eenvoudig. Je volgt alle stappen op het scherm van je apparaat, tot je alles hebt ingevuld zoals bjvoorbeeld: tv kijken, PlayStation spelen of dvd kijken. Elke stap vraagt om een test, waardoor je zeker bent dat het is gelukt. Heb je vroeger al een Harmony gehad? Dan kan je dat profiel probleemloos in je smartphone laden.

Altijd aan

Je kan qua sneltoetsenkeuze zover gaan als je wil. Vooral de verschillende tv-kanalen werken heel handig om rechtstreeks te zappen. Die worden trouwens vergezeld door een leuk icoontje. Eens alles goed is ingesteld, heb je een prima universele afstandsbediening die goed werkt.

Het grote nadeel natuurlijk met zo’n smartphone is de autonomie. Standaard schakelt Logitech het scherm niet uit, maar zet het die op de laagste helderheid. Zo heb je altijd toegang tot de knoppen op het toestel, maar dat gaat natuurlijk ook ten koste van je autonomie. Bij mijn testtoestel, de LG G2, daalde de batterij elk uur met ongeveer 8 – 10%.

Je kunt telkens wel het scherm uitschakelen, maar dan moet je in principe teveel handelingen doen om van een handige afstandsbediening te spreken. Daarom levert Logitech er nog een aparte afstandsbediening bij die handig de basistaken kan overnemen. Stel dat jij als enige een smartphone hebt, en de rest van het gezin niet, dan kunnen zij hiermee verder. De afstandsbediening voelt zelfs bijzonder kwalitatief aan en werkt verder prima.

Het totaalpakket werkt, maar de smartphone/tablet-integratie heeft invloed op je autonomie. Een leuk concept, maar dan is de 50 euro duurdere Harmony One met aanraakscherm een betere keuze.