RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • 32 GB Cache-SSD
  • Scherpe prijs/kwaliteit-verhouding
  • 750 GB harde schijf
CON
  • Overbodige GPU
  • Dik en zwaar
  • Klein touchpad

Aldi start het nieuwe jaar direct met een nieuwe laptop van Medion. Hun vorige tablet hebben we minder goed gesmaakt, maar hoe zit het met deze Windows 8-laptop?

Door een reeks van omstandigheden heb ik helaas niet op tijd deze laptop kunnen vastkrijgen van Medion. Hij komt vandaag sowieso binnen op onze redactie aan, dus ga ik deze review later updaten met de nodige benchmarkresultaten en eventuele nuanceringen. Voorlopig ga ik, uit noodzaak, enkel de laptop beoordelen op specificaties en voorgaande Medion-reviews omdat het chassis hetzelfde is.

Sterkere laptop

Voor een 17 inch Aldi-laptop is dit exemplaar van Medion niet bepaald goedkoop. Meestal schommelt een Aldi-promotie tussen 500-600 euro, maar deze keer hebben ze duidelijk gekozen voor een krachtigere machine.

De Intel Core i5-3210M dualcoreprocessor is een goede middenmoter met een kloksnelheid van 2,5 GHz. Een echte quadcoreprocessor had leuker geweest, maar vergeleken met de rest van de hardware past deze processor prima in het plaatje. Ondanks de geïntegreerde Intel- GPU op de CPU, kiest Medion toch voor een aparte GPU in de vorm van de GeForce GT 730M. Een verrassing, want deze laptop is de allereerste met de nieuwe 700-serie van Nvidia. Helaas heb ik hier nog geen testresultaten van, maar als die in de lijn van de GT 630M zitten, is deze GPU ietwat overbodig. Hierover moeten de benchmarks uitsluitsel brengen. Gelukkig schakelt hij vlekkeloos met de onboard GPU van Intel om stroom te besparen.

De grote verrassing voor mij is de 32 GB SSD die werd geconfigureerd met Intel Smart Response. Deze technologie zorgt ervoor dat de 32 GB SSD in feite als tandem werkt in combinatie met de forse 750 GB harde schijf. Alle data wordt eerst gebufferd in de SSD, zodat je kunt genieten van zijn pure snelheid en reactietijd. Hierdoor start Windows 8 ook bloedsnel op binnen 10-15 seconden. Het is goed dat Medion een buffer heeft gekozen van 32 GB, want hierdoor kunnen er heel wat veelgebruikte programma’s worden klaargezet in de SSD voor snelle toegang. Vele fabrikanten maken meestal gebruik van 8 GB cache-SSD's, wat veel te weinig is. Je hoeft je trouwens helemaal niets aan te trekken van deze SSD-tandem – Intel regelt alles automatisch.

Bijzonder compleet

Deze Medion laptop is misschien niet van de goedkoopste, maar ze leveren wel bijzonder compleet werk. De geïntegreerde WLAN-adapter van Intel, een Centrino Wireless-N 2230, is een stevige jongen met dual-band Wi-Fi (vier interne antennes) en Bluetooth 4.0. Meestal wordt bij budgetlaptops op de WLAN-adapter bespaard, maar dat is hier niet het geval.

Een 17 inchscherm schreeuwt om een Full HD-scherm, maar Medion kiest voor de Akoya MD 99095 nog voor een schermresolutie van 1.600 bij 900 pixels. Het is al een stap in de goede richting vergeleken met al hun voorgaande laptops, maar om de schermkwaliteit te beoordelen zal een test straks uitsluitsel geven.


Voor Medion is het de allereerste Windows 8-laptop die in Aldi in promotie verschijnt, maar zonder aanraakscherm staat of valt de bediening van Windows 8 bij een goed werkend touchpad. In de specificaties staan enkele gestures omschreven, maar ik vrees dat de belangrijkste gestures voor Windows 8 nog niet werken. Een test straks moet dit vermoeden bevestigen, maar ik vrees ervoor. Het touchpad is bovendien aan de kleine kant. Weet je niet over welke gestures ik spreek? Lees dan zeker de review van de Logitech T650.

Voorlopige conclusie

Het is behoorlijk moeilijk om deze laptop zonder testresultaten te beoordelen. De specificaties lijken allemaal goed op elkaar afgesteld, en zeker de 32 GB cache-SSD is een absolute meerwaarde voor deze laptop. De aparte GPU lijkt me niet supersterk en daarom overbodig, maar dat moeten de testresultaten straks bevestigen. De schermkwaliteit vraagt ook om een grondige inspectie, maar algemeen gezien lijkt Medion alweer een prijskraker in de winkel hebben gelegd. In de loop van de dag werk ik deze tekst bij met de nodige testresultaten , want ik verwacht deze laptop elk moment op de redactie.