Twaalf landen hebben volgens Reporters Zonder Grenzen het internet veranderd in een intranet, om hun bevolking weg te houden bij ‘ongewenste informatie’.

De genoemde landen zijn Birma, China, Cuba, Egypte, Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam. "De landen onderscheiden zichzelf niet alleen door hun vermogen nieuws en informatie te censureren, maar ook door hun bijna systematische onderdrukking van lastige internetgebruikers", aldus de organisatie. Tien andere regeringen zijn op een surveillancelijst gezet, wat betekent dat ze in de gaten worden gehouden. Daar zitten onder meer Australië en Zuid-Korea bij.

Niet alleen landen krijgen kritiek van Reporters Zonder Grenzen. Google, Yahoo en Microsoft worden genoemd omdat ze mee zouden helpen aan onderdrukking. Een woordvoerder van de organisatie zegt in Business Week dat de bedrijven "weten wat er gaande is", en dat ze "niet ver genoeg" gaan om hun gebruikers te beschermen tegen repressieve regimes.

Google China wordt genoemd omdat het webpagina’s niet toont als ze op een zwarte lijst van de regering staan. Yahoo gaf informatie aan de autoriteiten waardoor journalist Shi Tao tot tien jaar gevangenis veroordeeld werd. Microsoft verwijderde de blog van politiek activist Michael Anti. 

Hieronder vind je het volledige rapport.

 

 

External links

Reporters Zonder Grenzen

External links

Internet Enemies 2009 (pdf)