Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Belgacom en Telenet reageren verbaasd op het dossier van Test-Aankoop over digitale televisie. Beide telecombedrijven kraken meteen een aantal argumenten. Hun reacties tonen aan dat er veel verwarring is rond wat kan, mag en moet met digitale televisie.

Test-Aankoop klaagde gisteren over de beperkte mogelijkheden van digitale televisie. Zo is onder meer de aankoop bijzonder duur en gaat het zappen te traag. Ook rekent Belgacom een kost aan voor een dienst die technisch gewoon aanwezig is.

“Test-Aankoop zaait verwarring met een aantal manifest onjuiste beweringen”, zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Zo gaat het zappen volgens hem intussen een pak sneller dan bij de start van digitale televisie, iets wat ook Telenet benadrukt. Enkel bij interactieve diensten, zoals een film opvragen, zit wat vertraging omdat dit iets complexer is dan uitsluitend het digitaal kanaal doorsturen.

Versleuteld aanbod
Dat klanten van beide telecombedrijven een digitale decoder nodig hebben en dus niet met ingebouwde toestellen kunnen werken, heeft twee verschillende oorzaken.

Volgens Belgacom is hun IPTV-protocol geen standaard op de markt, in tegenstelling tot DVB-C bij Telenet. Hierdoor is het aanbod van Belgacom niet zonder box te ontvangen. Een integratie in het televisietoestel is hierdoor iets moeilijker op korte termijn.

Telenet speelt de bal door naar de televisiezenders en studio’s. “In Telenet-gebied is dat versleuteld omdat ons dat gevraagd is”, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. “Ze vragen die encryptie om illegale verspreiding te voorkomen.”

De Mechelse kabelaar benadrukt dat het een partij is die slechts toekijkt en ook geen standpunt inneemt voor of tegen die maatregel. In het pas overgenomen Interkabel-gebied is dit echter niet het geval. Of dit op termijn zal veranderen is niet bekend.

Lager stroomverbruik
Voor wie zich zorgen maakt over het stroomverbruik van de settopbox, heeft Telenet goed nieuws. In de nacht van 21 op 22 december heeft het bedrijf een update voor de HD-digicorders uitgestuurd, waardoor er een spin-down is van de harde schijf. Dat wil zeggen dat deze stilvalt wanneer het toestel op stand-by staat.

“Hiermee kan je een energiebesparing van twintig procent krijgen”, zegt Coenjaerts. Begin januari volgt er een soortgelijke update voor de gewone (standard definition) digicorders.

Wel zonder telefoonlijn
In het rapport hekelt Test-Aankoop ook dat Belgacom TV niet te krijgen is zonder telefoonlijn; waarbij het goedkoopste exemplaar, de Discovery Line, niet volstaat.

Dat is volgens Belgacom sinds april van dit jaar aangepast. Bij dit pakket betaalt een gebruiker 27,35 euro per maand. Margot benadrukt wel dat Belgacom hierover geen speciale aankondiging heeft gedaan, omdat het gebundeld aanbod maar één euro goedkoper is dan het aanbod met telefoonlijn.

Los van de aanpassing is er volgens Belgacom geen sprake van koppelverkoop, aangezien de telefoonlijn technisch nodig is om televisie aan te kunnen bieden.

Comfortview
Een eigenaardige redenering van Belgacom is dat het de optie Comfortview (pauzeren, terugspoelen en opnemen) als een interactieve dienst ziet. Test-Aankoop klaagt dat hiervoor bijna twee euro per maand moet worden betaald, terwijl de functionaliteiten nauwelijks verschillen van een veredelde videorecorder.

“Comfortview is een interactieve dienst waarmee je de aankoop van een dvd-recorder kan uitsparen. Er is bewust voor gekozen de klant de keuze te laten, eerder dan het aan alle kanten aan te bieden en de maandelijkse huur voor iedereen op te trekken”, aldus Margot.

External links

Belgacom

External links

Telenet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.