Digitale televisie lost haar beloften lang niet in. Dat concludeert Test-Aankoop in zijn januarinummer. De waslijst met tekortkomingen varieert van te duur tot te traag en er is zelfs sprake van koppelverkoop.

Digitale televisie werd drie jaar geleden met veel toeters en bellen voorgesteld, maar in realiteit is er nog zeer veel werk aan de winkel. Dat stelt Test-Aankoop in zijn meest recente nummer, dat in januari verschijnt.

Vooral Belgacom moet het ontgelden, met praktijken die in strijd zijn met de wet op de koppelverkoop. Al worden ook Telenet en TV-Vlaanderen bekritiseerd voor technische beperkingen.

Door de waslijst van wat er allemaal scheelt aan digitale tv, lijken er nauwelijks voordelen ten opzichte van analoog kijken. Het begint bij de prijs van een digitale decoder (of recorder), die varieert van 75 tot 399 euro “voor toestellen die vaak weinig performant zijn en nog steeds enkele kinderziekten vertonen”, klinkt het.

Voor wie meer dan één televisie in huis heeft, wordt het nog duurder. U kunt immers maar één decoder per toestel gebruiken. De overheid heeft dan wel het btw-tarief voor digitale televisie verlaagd van 21 naar 12 procent. Toch maken alle bijkomende kosten een abonnement ongeveer de helft duurder.

Traag zappen
Ook het gebruikscomfort heeft flink wat nadelen ten opzichte van analoog kijken. Zo gaat het zappen of opzoeken via teletext aanzienlijk trager. Bovendien wordt aangeraden om de decoder aan te laten staan. Al kunt u deze ook probleemloos uit het stopcontact halen. Dat bleek toen een studie enkele maanden geleden het hoge stroomverbruik van de toestellen in kaart bracht.

Koppelverkoop
Vooral het aanbod van Belgacom wordt scherp bekritiseerd door de consumentenorganisatie. Zo heeft u verplicht een telefoonlijn bij de blauwe telecomreus nodig om digitale televisie te nemen. Vroeger was een internetverbinding ook verplicht, maar daar is het bedrijf intussen van afgestapt, waardoor enkel een telefoonlijn volstaat.

Een Discovery Line, de goedkoopste lijn uit het aanbod, is echter niet voldoende. Een vreemde redenering aangezien deze technisch niet verschilt van een duurder abonnement. “Dat is koppelverkoop”, zegt Test-Aankoop woorvoerder Nico De Bie. “Ons inziens is dat strijdig met de wet. We hebben ze daarvoor ook recentelijk in gebreke gesteld.”

Een van de opmerkelijkste vaststellingen van de organisatie is echter dat Belgacom diensten aanrekent die standaard op decoders met een harde schijf aanwezig zijn. Zo kost de optie Comfortview (opnemen op de harde schijf) 1,95 euro per maand, terwijl diezelfde functionaliteit al jaren in dvd- en videorecorders aanwezig is.

Ongecodeerd basisaanbod
Test-Aankoop doet zelf concrete voorstellen om digitale televisie te verbeteren. De organisatie pleit voor een ongecodeerd basisaanbod, zodat televisies met ingebouwde decoder dit standaard kunnen ontvangen.

Een alternatief is de methode die KPN in Nederland toepast. Hier krijgen kijkers de eerste decoder gratis in bruikleen. Vanaf een tweede toestel betaalt u 7,50 euro per maand.

External links

Test-Aankoop