Gmail Labs, de experimentele speeltuin voor Google-mail, voegt ondersteuning toe voor Google Calendar en Docs. De kalender en tekstverwerker duiken als deelschermen op aan de linkerkant van de inbox.

Dat maakte Google gisteren bekend op zijn Gmail Blog. De widgets verschijnen als uitklapbare balken onder de chat- en labelmenu’s die voor Gmail-gebruikers al vertrouwd zijn. Op die manier hebben zij directe toegang tot hun kalenderafspraken en online opgeslagen documenten. Voorheen was dit alleen mogelijk via gebruikersscripten die via browserextensies als Greasemonkey werden geactiveerd.

Met een derde nieuwe functie kunnen ontwikkelaars hun eigen widgets toevoegen, wat volgens Google een beveiligde omgeving is waarin programmeurs hun mogelijkheden kunnen verkennen.

Gmail Mobile 2.0
Google heeft in de afgelopen weken in gestaag tempo nieuwe functies toegevoegd aan Gmail Labs en introduceerde terloops een nieuwe versie van de mobiele variant van zijn e-mailclient.

Gmail Mobile 2.0, verkrijgbaar op m.google.com/mail, voegt offline ondersteuning toe voor de Nokia N95, Sony Ericsson W910i en BlackBerry Curve. Gebruikers kunnen daarnaast bij meerdere accounts tegelijk inloggen en hebben met de nieuwe versie de beschikking over mobiele mailconcepten.

Belangrijk is daarnaast Nederlandstalige ondersteuning en het versturen van mail op de achtergrond, waardoor het hoofdscherm toegankelijk blijft tijdens het verzenden.

De nieuwe widgets zijn meteen beschikbaar voor Gmail-gebruikers wereldwijd en kunnen worden ingeschakeld in het Labs-menu dat toegankelijk is via het groene symbool van een reageerbuis in het hoofdscherm. Gebruikers die hun Gmail-account naar het Nederlands hebben overgeschakeld, moeten Engels als hoofdtaal kiezen om te kunnen spelen met de Labs-functies.

 

External links

Gmail