Asus’ eigen goedkope concurrent van de Apple iMac staat bijna in de winkel. Details over de alles-in-één desktop-pc zijn al uitgelekt. De Taiwanese fabrikant heeft een touchscreendisplay ingebouwd en laat het nieuwe model draaien op een Atom-processor.

In juli werd deze desktopcomputer van Asus nog Eee Monitor genoemd, maar nu heet het model Eee Top. Hoewel het bedrijf de komst van de computer nog niet officieel wil bevestigen, is hij al opgedoken op de website van enkele Britse verkopers, waaronder Play.com.

Touchscreen
De Eee Top bevat een touchscreendisplay van 15,6 inch en een energiezuinige 1,6 GHz Atom 230-processor. Een station voor optische schijven is niet ingebouwd, maar het apparaat bevat wel een geheugenkaartlezer voor SD-media en Memory Sticks, en zes USB 2.0-poorten.

Asus heeft de Eee Top volgestopt met een harde schijf van 160 GB, 1 GB DDR2-geheugen, een webcam van 1,3 megapixel en ingebouwde surroundspeakers. Via ingebouwd WLAN en een Ethernet-kaart is draadloze verbinding met het internet mogelijk.

Snelstarter
De Taiwanese fabrikant heeft aan de softwarekant van het verhaal een aantal opvallende keuzes gemaakt. De computer wordt standaard geleverd met Windows XP Home, al kan hij volgens The Inquirer ook worden uitgerust met Xandros Linux. Hij bevat daarnaast een snelstartmodus waarmee gebruikers binnen enkele seconden toegang krijgen tot hun favoriete software en het internet. Deze Express Gate is de Asus-variant van het door DeviceVM ontwikkelde Splashtop.

De Eee Top, die in zwart en wit beschikbaar komt, bevat een aantal Asus-programma’s, waaronder de Windows Media Center-variant Asus Cinema. Hij wordt verder standaard uitgerust met kantoorpakket Star Office, Skype en Opera. Verder kan je een bedraad toetsenbord en bedrade muis verwachten.

Het is nog niet bekend wanneer en voor welke prijs Asus de Eee Top in België wil gaan verkopen, maar in Duitsland zal de pc vanaf november voor 499 euro in de winkel staan. De fabrikant heeft volgens Golem.de ook een duurdere variant paraat, die 599 euro kost en een geïntegreerde accu bevat. In Engeland is het model vanaf volgende maand online te koop voor een prijs tussen de 430 en 500 euro.

External links

Asus