Base gaat actuele verkeersinformatie naar navigatietoestellen van TomTom pompen. De operator wordt daarmee de eerste Belgische partner voor de HD Traffic-dienst, die verkeersinformatie van gsm-gebruikers benut om files op te sporen.

De HD Traffic-dienst wordt in 2009 in België ontplooid. De bedoeling is TomTom-gebruikers op de hoogte te brengen van acute verkeersproblemen, zoals files en ongevallen op de weg. Het GPS-toestel poogt dan aan de hand van die informatie een alternatieve route uit te dokteren.

Drie bronnen
Om verkeersproblemen zo snel mogelijk te detecteren, maakt HD Traffic gebruik van drie bronnen, zegt TomTom-woordvoerder Nina Breuning. Eén manier om verkeerspatronen te schetsen, is te kijken naar de actuele positie van Base-abonnees. Die informatie kan bijvoorbeeld vertellen dat heel veel mensen al een tijdje stilstaan op de E40.

Dezelfde gegevens worden geleverd door TomTom-toestellen met de HD Traffic-dienst. Ten slotte is er ook informatie afkomstig van lokale verkeerscentra, aldus Breuning.

Het zakenmodel achter TomTom HD Traffic is nog niet helemaal uitgeklaard. In Nederland, waar de dienst al actief is, moet er tijdens de eerste zes maanden niets betaald worden. Daarna kost de dienst 9,95 euro per maand.

Het is bovendien nodig om een HD Traffic-module te kopen voor uw TomTom-toestel, als dat compatibel is. “Maar dat zijn veel oudere modellen”, aldus Breuning. TomTom gaat wellicht HD Traffic inbouwen in toekomstige GPS-toestellen, maar heeft daar vooralsnog geen formele aankondiging over gedaan. Eén compatibel toestel bestaat al: de 930T.

External links

Base

External links

TomTom