Malware die probeert de controle over de pc in handen te krijgen, blijft populair onder cybercriminelen. Microsoft vond in de eerst helft van 2006 meer dan 43.000 varianten van dit type malware. Dat staat in het nieuwe beveiligingsrapport van de softwaregigant.

De door Microsoft gevonden varianten vallen allemaal het Windows- besturingssysteem aan. Dit soort malware wordt door criminelen gebruikt om botnets te creëren: grote netwerken van overgenomen pc’s, die worden ingezet om spam te versturen of hackaanvallen te ondernemen.

Vaak gebeurt dit zonder dat de eigenaar van de pc het doorheeft. Met de huidige breedbandverbindingen laten veel mensen hun pc gewoon aanstaan. De malware maakt dan op de achtergrond ongemerkt gebruik van de internetverbinding.

“Aanvallers, met financieel gewin als doel, besteden duidelijk veel tijd en aandacht aan de ontwikkeling van dit type malware”, aldus Microsoft in het Security Intelligence Report.

In de eerste helft van dit jaar trof Microsofts gratis Windows Malicious Software Removal Tool malware aan op vier miljoen Windows-pc’s. In de helft van de gevallen ging het om botnet-malware. Hoe indrukwekkend dat ook is, het is een afname in vergelijking met de tweede helft van 2005. Toen ging het in 68 procent van de gevallen nog om botnet-malware.

Met een bijdrage van Joris Evers, CNet

External links

Microsoft