Drie weken na de laatste notebookaanbieding vinden we bij winkelketen Aldi een desktopcomputer in de rekken voor 499 euro. Wij zetten het toestel uitgebreid op de testbank.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Uiterlijk onderscheidt deze Medion MD8813 zich niet van de vorige Aldi-pc’s: een grijze plastieken behuizing met een aan/uit-knop in de vorm van een wereldbolletje, met de optische drives verstopt achter een klepje. Achter een naar beneden schuivend paneel vinden we twee usb-poorten, een hoofdtelefoon- en een microfoonaansluiting, en een kaartlezer.

Onderhuids blijkt het toestel echter vooral uit gedateerde onderdelen samengesteld te zijn. De Pentium 4-processor is dankzij de kloksnelheid van 2,8 GHz en de hyperthreading-technologie (waarbij de processor zich naar het besturingssysteem voordoet als twee ‘virtuele’ processoren, en daardoor efficiënter benut kan worden) nog steeds behoorlijk krachtig, maar beschikt slechts over één enkele kern en is voorbijgestreefd door de recentere Pentium D en de nieuwste Intel Core-processors.

Hetzelfde geldt voor het MSI-moederbord, dat slechts over één AGP- en drie PCI-uitbreidingssloten beschikt. We moeten het stellen met een geïntegreerde grafische oplossing, die bovendien nog 64 MB van de 1024 MB systeemgeheugen afsnoept. De harde schijf biedt 160 GB aan opslagruimte, en wordt aangevuld door een multiformaat dvd-schrijver. Een beeldscherm wordt niet meegeleverd; wel een set speakers, een toetsenbord en een muis, die overigens nog van het oude type met een balletje is.

Het geheel wordt aangestuurd door de thuisversie van Windows XP, en de pc is naast een antivirusoplossing van Bullguard en MS Works 8.5 voorzien van Nero Burning ROM Essentials en een berg multimediasoftware.

Met zo’n specificaties kan het toestel geen hoogvlieger zijn in onze benchmarktests. En ze geven inderdaad aan dat het toestel perfect bruikbaar is voor kantoorwerk en wat op het internet surfen, en onze gametests leveren alleen in de allerlaagste resoluties en detailniveau’s een speelbaar resultaat op. Wie spelletjes wil spelen op deze machine, komt dus van een kale reis thuis.

Ook wat uitbreidingsmogelijkheden betreft, is het huilen met de pet op. We beschikken immers niet over een PCI Express-slot, en dat is intussen toch zowat de standaard bij recente grafische kaarten. Een toekomstige upgrade naar Windows Vista, dat zware eisen stelt aan de grafische kaart, behoort dus niet tot de mogelijkheden.

De MD8813 is enkel het overwegen waard als je op zoek bent naar een instapcomputer zonder toeters en bellen voor dagelijks gebruik. Spelletjesfanaten of gebruikers die hun pc voor meer dan de dagdagelijkse zaken zoals tekstverwerking en surfen willen gebruiken, kunnen bij de computerwinkel op de hoek wellicht een betere deal sluiten, weliswaar zonder de uitgebreide softwarebundel.

External links

Aldi

External links

Medion