De nieuwe generatie dvd's - HD DVD en Blu-Ray - krijgen een krachtige kopieerbeveiliging mee. Er blijkt echter een zeer eenvoudige methode te bestaan om deze te omzeilen: met PrintScreen.

De originele encryptie voor dvd’s, genaamd CSS, was schrikbarend eenvoudig te kraken. De nieuwe generatie dvd’s – HD DVD en Blu-Ray – krijgen daarom een veel krachtigere encryptie, AACS. Het Duitse tijdschrift c’t beschrijft in het laatste nummer echter een methode om deze beveiliging te omzeilen.

De oplossing is eenvoudig: draai de dvd af in de computer en gebruik voor elke frame de PrintScreen-toets. Maar zelfs voor de meest volhardende hacker is het wat veel gevraagd om frame voor frame een film te kopiëren; c’t beschrijft dan ook hoe hier een scriptje voor kan worden gebruikt.

De computer die het tijdschrift gebruikt, was snel genoeg om zo 30 frames per seconde te vangen en een film dus in realtime te kopiëren. Elk frame levert een afbeelding van 2 MB op. Een film van 90 minuten bestaat uit 162.000 frames, ofwel 324 GB aan afbeeldingen. Om een film op deze manier op te slaan, is dus een forse opslagcapaciteit nodig. Bovendien moet het geluid apart worden opgenomen en daarna met de herstelde film worden gesynchroniseerd, wat niet eenvoudig is.

Het tijdschrift zegt evenwel met deze methode geslaagde kopieën te hebben gemaakt. Daarvoor werd zowel Sony’s eerste Blu-Ray pc gebruikt, de VGC-RC 204, als Toshiba’s HD DVD notebook, de Qosmio G30.

Beide systemen gebruiken een nieuwe HD-versie van WinDVD om films in hoge resolutie af te spelen. Toshiba heeft het ‘beveiligingsprobleem’ bevestigd. Het bedrijf is van plan een driver-update uit te brengen, die de PrintScreen-functie in deze speler zal uitschakelen.

Volgens Toshiba is de versie van WinDVD mét PrintScreen-functie echter niet in strijd met de veiligheidsbepalingen in de AACS-licentieovereenkomst. Daarom zou de driver-update optioneel moeten zijn. In theorie zouden nieuwe films echter onafspeelbaar kunnen worden gemaakt voor oudere driver-versies, waardoor de update via een omweg alsnog verplicht wordt.

Hoe dan ook, een oude regel lijkt nieuw leven ingeblazen: als een computer iets kan tonen, is er een manier te bedenken om dit te kopiëren. Zo niet met PrintScreen, dan wel via een ander oplossing.

External links

c’t