Acer lanceert als eerste een mediacenter-pc met digitale HDMI-uitgang. Dit lijkt de ideale partner voor de vele flatscreen-tv’s die vandaag over de toonbank gaan.

Meer dan ooit is het Acers bedoeling om de pc een plekje in de huiskamer te geven, en liefst vlak naast de tv. Het is dan ook amper te geloven dat in het platte kastje van de Acer Aspire Idea een volwaardige computer zit.

Dankzij het Windows XP Media Center-besturingssysteem heb je geen toetsenbord of muis nodig om te kunnen genieten van al je digitale video’s, foto’s en muziek. Alle handelingen gebeuren via de meegeleverde afstandsbediening. Voor gewoon gebruik levert Acer evenwel een draadloos toetsenbord met ingebouwde muis mee. De Aspire Idea is ook een volwaardige digitale videorecorder die plaats biedt aan honderden uren aan opnames.

Het ontwerpen van een goede mediacenter-pc is echter geen gemakkelijke opdracht. De warm oplopende computeronderdelen stellen hoge eisen aan het koelsysteem en de behuizing. Eén en ander werd opgevangen door als centrale processor een energiezuinige Intel Core Duo T2300 te gebruiken. Het geluidsniveau bedraagt volgens Acer niet meer dan 28 decibel bij zware belasting.

Een blik op overige de specificaties geeft aan dat we hier niet met een achterblijvertje te maken hebben. Enkel voor zware 3D-spelletjes lijkt de Aspire Idea ons minder geschikt.

Uniek aan de Aspire Idea zijn zijn vele aansluitmogelijkheden. Zo beschikt hij over de overbekende SCART-connector, eentje voor invoer (van bijvoorbeeld een videorecorder), en eentje voor uitvoer naar de tv. Daardoor laat dit mediacenter zich ook makkelijk aansluiten op toestellen met een klassieke beeldbuis.

Maar in tijden van flatscreens mag een digitale aansluiting natuurlijk niet ontbreken. Naast DVI kan de Aspire Idea als een van de eerste mediacenters prat gaan op een HDMI-aansluiting. HDMI staat voor High Definition Media Interface en is dé manier om hoge-kwaliteit video en audio over te brengen naar een flatscreen. Veruit de meeste High Definition-Ready flatscreen-tv’s beschikken vandaag over HDMI.

Prijzen voor deze alleskunner beginnen, afhankelijk van de configuratie, bij 1.299 euro.

External links

Acer