Het is officieel getest en bevestigd: je kan Windows XP laten draaien op een Intel-gebaseerde Mac. Nadat eerder slechts een video als bewijs was opgedoken, is de werkwijze nu onafhankelijk getest.

Daarmee is het project ‘Windows XP on Mac’ afgelopen en krijgen de twee bedenkers ‘blanka’ en ‘narf2006’ het prijzengeld van bijna 14.000 dollar. Het opstartklaar maken van de iMac Core Duo is een technische prestatie van formaat.

Het grootste struikelblok was de Extensible Firmware Interface (EFI), een relatief nieuwe standaard die het opstarten van de Intel Mac regelt. Op een pc gebeurt dat via de 20 jaar oude BIOS-technologie. Omdat Windows XP niet met EFI kan omgaan, bootsten de bedenkers een BIOS na binnen de EFI.

Een van de eisen van het project was dat de Mac zowel Windows XP als het oorspronkelijke Mac OS X kon opstarten. Deze dualboot is nu gerealiseerd. Via het nabootsen van een BIOS, zal waarschijnlijk ook Windows Vista op een Intel-Mac kunnen draaien.

Omdat er nog erg weinig technische details beschikbaar zijn, is het nog onduidelijk in welke mate de prestaties van Windows XP lijden onder de geëmuleerde BIOS. De video die als bewijs werd gedistribueerd toont alvast een snel reagerende Windows XP, al blijken in de hardwareconfiguratie wel enkele onderdelen niet te werken, bij gebrek aan geschikte drivers.

External links

XP on Mac