Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het vele speculeren over de release van de PlayStation 3 is voorbij. Tijdens een persbijeenkomst in Tokio onthulde Sony dat de console wereldwijd verschijnt begin november. Wat eigenlijk een uitstel betekent, want verwacht werd dat de console op z’n minst in Japan in het voorjaar zou verschijnen. De nieuwe datum is een bevestiging voor analisten, die al langer voorspelden dat Sony zo’n vroege lanceerdatum niet zou halen. Een lancering in het najaar is in elk geval goed nieuws voor Microsoft. Hun rivaliserende Xbox 360-console zal uiteindelijk bijna een jaar lang het rijk voor zich alleen hebben.

Er komt geen getrapte lancering zoals bij de PlayStation 2 of PSP. Japanners, Amerikanen en Europeanen zullen op hetzelfde moment de nieuwe console kunnen kopen, belooft Sony. Dat is een zeer ambitieus voornemen, maar noodzakelijk om mee te spelen in de uiterst competitieve consolemarkt.

Ook de Xbox 360 werd afgelopen november – min of meer – simultaan gelanceerd in de belangrijkste gamemarkten. Maar helemaal is dat niet gelukt: door logistieke problemen ontvingen de meeste klanten hun next-generation console pas in januari en februari.

Op de persconferentie in Tokio loste Sony Computer Entertainment-president Ken Kutagari weinig concrete informatie over de PS3-lancering. Waarom de PS3 later dan verwacht uitkomt, vertelde de topman niet, al suggereerde hij wel dat het iets te maken heeft met de Blu-ray-drive. Eerder berichtten Japanse kranten dat de PS3 uitgesteld werd wegens problemen met de copyrightbescherming in de Blu-ray-lezer. Blu-ray schrappen is geen optie, omdat Sony de aanwezigheid van de drive sterk uitspeelde tegen de Xbox 360.

Kutagari onthulde ook dat Sony sleutelt aan een online gaming-netwerk voor de PS3, vergelijkbaar met de Xbox Live-dienst. De aankondiging wekt nauwelijks verbazing op; een next-generation console zonder online mogelijkheden zou het veel moeilijker hebben op de markt.

Er rest nu enkel nog de bekendmaking door Nintendo van de lanceerdatum van ‘Revolution’, hun uitdager voor de Sony PlayStation 3 en Microsoft Xbox 360. Het kleinere Japanse bedrijf heeft al aangeven dat ook zij voor een simultane wereldwijde lancering gaan.

External links

Sony