Films uitgebracht op Blu-ray-schijfjes zullen 15 tot 20 procent duurder zijn dan hun tegenhangers op gewone dvd’s.

Sony Pictures is de eerste grote filmmaatschappij die details vrijgeeft over de prijzen van films op Blu-ray-schijfjes, een van de nieuwe generatie high definition optische schijfjes die op termijn de bestaande dvd’s zullen vervangen. De prijzen van de filmmaatschappij zijn van toepassing op de Amerikaanse groothandelsmarkt, maar het geeft al een beeld van wat we in Europa mogen verwachten.

Nieuw uitgebrachte films op Blu-ray zullen bij de lancering tussen de 15 en 20 procent duurder zijn dan hun tegenhangers op klassieke dvd’s, of 23,45 dollar per schijfje. Minder recente of oudere films uit de back catalogue zullen 19,95 dollar kosten, min of meer de prijs van dvd’s bij hun lancering in 1997.

Sony Pictures is niet van plan om een aanbevolen winkelprijs op de verpakking te zetten, maar wil handelaars zelf hun winstmarge laten bepalen. De eerste Blu-ray-schijfjes worden deze zomer verwacht.

Nog op de Amerikaanse markt wil Sony Pictures binnenkort experimenteren met duo-packs van films op verschillende formaten. In eerste instantie gaat het om een bundel van dvd en UMD (Universal Media Disc), de schijfjes voor de draagbare PSP-spelconsole.

Voor een prijs die nauwelijks hoger ligt dan een aparte dvd, krijgt de consument de film op dvd én op UMD. Sony rekent normaal 24,96 tot 26,96 dollar aan voor een nieuwe dvd-film, en zo’n 19,95 dollar voor een UMD-schijfje. Een duo-pack zal daarentegen maar 29,95 dollar kosten.

Als het concept aanslaat, wil Sony Pictures het ook toepassen op Blu-ray. Mits een kleine toeslag krijgt de consument dan bijvoorbeeld de film zowel op dvd als op Blu-ray. Ook andere combinaties zijn mogelijk, bijvoorbeeld op Blu-ray, dvd én UMD.

External links

Sony Pictures

External links

Blu-ray Disc Association