Steve Jobs kon terugblikken op het meest succesvolle jaar ooit in de geschiedenis van Apple, dat vooral te danken is aan het grote succes van de iPod en de iTunes Music Store.

Maar de meest opmerkelijke aankondiging die Steve Jobs deed, was de allereerste Mac met Intel aan boord. Apple had vorig jaar beloofd dat de eerste Macs pas in juni 2006 naar Intel zouden overstappen. Intel-baas Paul Otellini mocht komen vertellen dat Intel er nu al klaar voor was, waarop Jobs aankondigde dat Apple ook niet had stilgezeten.

Maar in tegenstelling tot de geruchten debuteert de Intel-processor niet in een iBook, maar in de iMac. De all-in-one desktop houdt dezelfde afmetingen, hetzelfde design en dezelfde uitrusting – op de Intel Core Duo chip na. De processor is twee- tot driemaal sneller dan de huidige PowerPC G5. De grafische kaart wordt ook geüpgraded naar de ATI X1600. De prijs blijft ongewijzigd: 1.399 euro voor de 17-inch, 1.819 euro voor de 20-inch.

In februari volgt dan de MacBook Pro, de opvolger van de PowerBook. Dit wordt een notebook met Intel Core Duo aan 1,67 GHz of 1,83 GHz, een mobiele X1600 en een 15-inch breedbeeld LCD-scherm (van 2.179 tot 2.729 euro). Volgens Jobs zou deze 4 tot 5 maal sneller zijn dan zijn voorganger.

De MacBook Pro bevat een ingebouwde iSight-webcam, een IR-ontvanger voor de Apple Remote en een nieuw soort stroomkabelconnector, MagSafe. Deze zit niet mechanisch in de notebook vast maar magnetisch, zodat hij lost zodra er aan de kabel getrokken wordt. Gedaan dus met notebooks die van tafel vallen omdat iemand over de stroomkabel struikelt.

De door Jobs in het vooruitzicht gestelde snelheidswinst geldt alleen voor programma’s die specifiek voor de ‘Mac met Intel’-versie werden ontwikkeld (native). Bestaande programma’s voor de Mac kunnen door de ingebouwde Rosetta-emulator toch uitgevoerd worden, maar dat gaat merkelijk trager.

Apple heeft een ‘Intel’-versie van Mac OS Tiger klaar, die als update 10.4.4 op de markt komt. Ook de consumentensoftware van Apple draait al native; voor de professionele programma’s zoals Final Cut Pro is het nog enkele maanden wachten.

Bij externe ontwikkelaars is Quark al helemaal klaar, en mocht Microsoft aankondigen dat Office binnen enkele maanden native zal draaien. Tegelijk beloofde Microsoft dat het voor minstens vijf jaar nieuwe versies van Office voor de Mac zal blijven maken.

De andere aankondigingen gingen over Apple’s eigen softwaresuites iLife en iWork, die beiden in versie 06 uitkomen. Apple’s multimediasuite iLife krijgt een nieuwe component. Zoals vorige week al uitgelekt was, heet de nieuwe applicatie iWeb, en het is inderdaad meer dan zomaar een statische webeditor.

De software komt met kant-en-klare templates voor persoonlijke websites, blogs, foto-albums en podcasts, en bevat een mediabrowser waarmee inhoud uit de andere iLife-apps gedeeld kan worden. De pagina’s worden gepubliceerd naar Apple’s webservice .Mac. De dynamische webinhoud is echter gebaseerd op standaarden als RSS en AJAX, en kan dus ook op Windows-systemen bekeken worden.

De blikvanger in de fotobeheerder iPhoto is ‘photocasting’, wat Jobs ‘podcasting voor foto’s’ noemt. Je kan een album uit iPhoto publiceren als photocast; het wordt dan in de achtergrnd gepubliceerd naar je .Mac account. Wanneer je het album aanpast of nieuwe foto’s toevoegen, krijgen abonnees die automatisch bezorgd. Om een photocast te ontvangen, volstaat een RSS-capabele browser; alleen de maker ervan heeft iPhoto en een Mac nodig. Verder werd iPhoto een stuk sneller gemaakt, en kan de bibliotheek nu tot 250.000 foto’s bevatten.

De muzieksoftware Garageband springt op de podcast-trend en werd uitgebreid met een podcast-studio. Apple levert honderden jingles en geluidseffecten die royaltyrij gebruikt mogen worden. De podcast kan via .Mac gepubliceerd worden, en komt bij abonnees in de podcasts-sectie van iTunes terecht.

De nieuwigheden in iWork zijn weinig spectaculair; buiten wat nieuwe overgangen en 3D-grafiek in Keynote leek Jobs het zelf ook niet zo interessant te vinden. Maar met meteen twee nieuwe Mactels is Apple de geruchten weer te snel afgeweest. Wall Street reageert alvast enthousiast: het Apple-aandeel steeg meteen vijf procent.

External links

Apple