Websites die zonder toestemming foto's uit mannenbladen als Maxim en Menzo publiceren, zullen het geweten hebben. Eén webmaster kreeg al een factuur van 100.000 euro gepresenteerd.

Websites die zonder toestemming foto’s uit mannenbladen als Maxim en Menzo publiceren, zullen het geweten hebben. Zij mogen zich aan een rekening verwachten van Meta Media, de uitgeverij achter deze mannenbladen. Zo ontving één webmaster al een factuur van 100.000 euro omdat er oude foto’s uit deze tijdschriften op zijn internetforum verschenen. Ook andere amateursites kregen al een forse rekening in de brievenbus.

Volgens Gunther Frans, webmaster van het aangeklaagde Frakkie.be (intussen offline gehaald), ging het om een online forum waar elke internetgebruiker na registratie foto’s kon plaatsen. “Daarenboven stonden de foto’s op externe webruimte in het buitenland.”

Meta Media stuurde Gunther Frans een rekening van 94.700 euro. “En de uitgeverij deed dit zonder voorafgaande verwittiging”, klaagt hij. Volgens Frans hebben ook andere webmasters een gelijkaardig bericht van Meta Media in de brievenbus gekregen. In één enkel geval liep die factuur ook al op tot 70.000 euro.

De brief en bijhorende rekening, die Gunther Frans vorige week ontving, lekten uit op het internet. Thierry Sarasyn, hoofdredacteur van Maxim en ondertekenaar van de brief, verwijst voor de afrekening van deze bedragen naar beroepsvereniging Sofam. “Wij hebben gewoon een correcte toepassing gedaan van de tarieven van deze vereniging”, klinkt het. Op de vraag of hij ook echt de volledige betaling denkt te kunnen innen van deze toch wel aanzienlijke geldbedragen, kreeg de redactie geen antwoord.

“Juiste bedrag”

Advocaat Bart Cresens, die zich richt op ICT-zaken, raadt webmasters alvast aan om, als ze webruimte ter beschikking stellen aan derden, zogenaamde ‘terms and conditions’ bij de registratie van de gebruikers te voorzien. Hierin wordt dan duidelijk vermeld dat deze derden zelf instaan voor het door hen gepubliceerde materiaal. Zo kan de webmaster buiten schot blijven.

Op de acties van Meta Media reageert hij eerder voorzichtig. “De uitgeverij heeft op zich overschot van gelijk om op te treden tegen dit soort praktijken. Maar de vraag is of de betalingseis tot de juiste persoon is gericht.”

Ook over de rekeningen blijft hij op de vlakte. “Ik ken het dossier niet tot in de details. Maar de tarieven die worden aangerekend, lijken me juridisch alvast correct. Ook al zijn ze misschien wel een beetje uit de context gerukt. Want herpublicatie voor een ander tijdschrift – waarvoor deze tarieven toch vooral zijn bedoeld – is nog wel iets anders dan foto’s die, zoals hier, enkel voor geregistreerde gebruikers van een website te zien zijn.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

External links

Menzo

External links

Maxim

External links

Meta Media