Het is 36 jaar geleden dat Apollo 11 op de maan landde en Neil Armstrong de eerste stap “als onbeduidend voor hem, maar voor de mensheid reusachtig” omschreef. Google breidt ter ere van deze verjaardag Google Maps uit met maanfoto’s.

Via de speciale site moon.google.com kunnen gebruikers het maandlandschap afspeuren (zoom ook zeker even in) of een selectie maken uit de voorgeprogrammeerde landingsplaatsen van de zes maanmissies.

Wie zo’n landingsplek selecteert, krijgt een uitklapschermpje te zien met daarin de datum van de maanlanding, het missienummer en de bemanning. Er kan tot op zekere hoogte worden ingezoomd.

Helaas is niet de hele maan in de gedenksite verwerkt, maar slechts een beperkte, repeterende strook maanfoto’s. Het geeft echter te denken hoe het volledige fotomateriaal van hemellichamen ontsloten zou kunnen worden.

Op de lijst van maanlandingen ontbreekt Apollo 13, dat met technische mankementen de maan nooit bereikte, maar zelf geschiedenis schreef met het onderkoelde “Houston, we have a problem”.

External links

Google Moon