Met de presentatie van een 21-inch OLED-scherm, verovert Samsung de titel van bouwer van het grootste organisch scherm uit een stuk. Maar misschien het meest opzienbarende is dat het OLED-scherm relatief gemakkelijk in productie kan.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Met de presentatie van een 21-inch OLED-scherm, verovert Samsung de titel van bouwer van het grootste organisch scherm uit een stuk. Dat Epson vorig jaar een 40-inch OLED-scherm voorstelde, doet er niet doe, zegt Samsung. Dat toestel maakte immers gebruik van vier kleinere panelen. Maar misschien het meest opzienbarende aan het Samsung-scherm is dat het relatief gemakkelijk in productie kan. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant heeft hiermee een aantrekkelijk alternatief voor LCD- en plasmaschermen.

OLED, of Organic Light Emitting Diode, is een schermtechnologie waar al jaren
wordt aan gesleuteld. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van LCD, waarvan de afwezigheid van een lichtbron achter het schermpaneel het meest opvallend is. Daardoor zijn OLED-schermen heel wat zuiniger dan LCD.

Dit gegeven, samen met het feit dat OLED tot op heden enkel in kleinere formaten beschikbaar was, heeft er toe geleid dat de technologie vooralsnog enkel bij draagbare toestellen zoals gsm’s en digitale camera’s werd gebruikt. Ook andere fabrikanten, zoals Epson en Samsung, werken aan bruikbare grote formaten.

Met succes, blijkt nu. Want het 21-inch OLED-paneel van Samsung is meteen geschikt voor HDTV (WUXGA-resolutie). OLED zou ook heldere kleuren tonen, wat ook blijkt uit de specificaties van het paneel. Deze zou beschikken over een contrastratio van 5000:1 en een lichtopbrengst van 400 candela per vierkante meter.

Een groot pluspunt is dat voor de productie van het paneel een technologie wordt gebruikt die al een toepassing kent bij LCD-fabricage. Samsung denkt hierdoor aan een relatief lage kost z’n LCD-fabrieken te laten omschakelen naar OLED-productie. Het is echter wachten op een beslissing wanneer OLED een plek krijgt in commerciële producten.