macbook pro

apple-macbook-pro-with-touch-bar-13-inch-2016-30

Apple heeft een nieuwe update uit voor MacOS. Een van de opvallendste vernieuwing is het weglaten van de geschatte resterende levensduur van de batterij. Wie werkt op een Macbook, zij het een Air, Pro of de kleinste variant zonder achtervoegsel, kijkt waarschijnlijk geregeld naar zijn batterijvolume en de bijhorende batterijberekening die schat hoelang je nog zonder stopcontact kan. Dat is nu niet meer mogelijk.

De iPhone-fabrikant zet deze drastische stap omdat de nieuwe Macbook Pro’s het onmogelijk maken om die schattingen accuraat uit te voeren. De chips, Intel Skylakes, werken namelijk op een geavanceerde manier die grote verschillen qua werklast teweegbrengt. Wanneer je zware taken uitvoert, zullen de chips plots hard werken, terwijl ze het volgende moment stilvallen omdat zoveel rekenkracht niet nodig is.

Werklasten

[related_article id=”188742″]De batterijberekening werkt voor een groot deel op basis van de werklast die de processor te verduren krijgt, wat bij de nieuwe Macbooks dus een vertekend beeld oplevert. Het besturingssysteem kan alleen maar een momentopname geven van de resterende batterijduur. Dat is problematisch door het zeer volatiele energieverbruik van de SkyLake-chips. Als je de autonomie net controleert op een moment dat de processor op volle kracht werkt, zal dat een vertekend beeld geven van het werkelijke batterijleven.

Apple wijst erop dat de batterijen wel degelijk naar behoren werken en dat gebruikers bij ‘normaal gebruik’ hun beloofde tien uur batterijleven zullen halen. De ingreep is louter om verwarring te voorkomen.

En verder

De recente update, versie 10.12.2, brengt verder een oplossing voor een bug die voor visuele artefacten zorgde op de nieuwste toestellen, en ondersteuning voor Windows 7 en 8 in Bootcamp. Ook de iCloud-functies werden geoptimaliseerd met meer uitleg wat de dienst nu juist doet met bestanden waarvan je een back-up maakt in de cloud. Ten slotte werd bluetoothgeluid verbeterd voor gebruik met FaceTime en Siri.