Virtual reality is aan een doorbraak bezig in 2016 met de komst van de Oculus Rift en de HTC Vive. Google timmert al langer aan de weg met Cardboard en sinds de lancering van de Pixel gooit het ook Daydream in de strijd. De combinatie bril/smartphone is voor de meeste mensen nog het meest toegankelijk, daarom lanceert Orange vanaf vandaag zijn eigen virtual reality VR1-headset.

Blauwlichtfilter

orangevrOver de lenzen van de VR1-headset zit een blauwlichtfilter, zodat je ogen niet te snel vermoeid raken. De headset heeft een ingebouwde headset (jack-aansluiting) en groot gezichtsveld van 120°. Hiermee scoort het hoger dan de gemiddelde VR-headset en verkleint het zogenaamde ‘kokereffect’.

De headset sluit het licht goed buiten en kan je gemakkelijk naar wens afstellen via drie velcrostrips. De oortjes kan je ook naar wens aanpassen. Elke smartphone tussen 4,7 inch en 6 inch past in het toestel. De app wordt op Android en iOS gelanceerd.

De VR-ervaring vraagt geen bediening met de handen; je moet enkel maar naar het vlak kijken wat je wilt ervaren en enkele seconden wachten. Wel vervelend: sommige ervaringen vragen de installatie van een nieuwe app, zodat je de telefoon even uit de headset moet halen om manueel op ok te drukken zodat je daarna de installatie kan doorlopen.

Comfortniveau

Wat Orange wel goed doet, is de aanduiding van wat voor type VR-ervaring het is, en hoe comfortabel het is. Ze adviseren zelfs een aanbevolen gebruiksduur in minuten, zodat je weet hoelang je in normale omstandigheden kan blijven kijken.

Orange VR

In eerste instantie is het aanbod eerder beperkt. Je kan Voxel Fly spelen, drie 360°-video’s beleven en een assortiment 360°-foto’s kijken. Er is nog een 360°-video en een VR-spel in het gamma dat binnenkort beschikbaar is, net als de toepassing om je eigen foto’s en video’s in VR te beleven. Vooral die laatste hadden we heel graag al vanaf de lancering gezien.

[related_article id=”186738″]De headset zelf voelt verrassend stevig gezien zijn scherp prijskaartje. Hij is ook comfortabel, ongeveer gelijk met de Gear VR van Samsung. Enkel die laatste heeft nog bediening/volumeknoppen aan de zijkant, wat deze headset niet heeft. Dat maakt het wel vervelend om het volume van de headset te verlagen. Dat kan je nu enkel door de smartphone eruit te halen om de volumeknoppen te bedienen. de geluidskwaliteit is niet fantastisch, maar goed genoeg voor VR-ervaringen.

De VR1-headset van Orange is met voorsprong de meest comfortabele in zijn prijsklasse. Daarvoor alleen al is het aanbod de moeite. Wat betreft de Orange VR 360-app: daar moet het aanbod dringend groeien om boeiend te blijven. Na een klein uurtje ben je ermee klaar en gebruik je de headset vooral om alle andere VR-content in de Play Store of App Store te testen.

De Orange VR1-headset is vanaf vandaag verkrijgbaar in fysieke Orange-winkels of online in hun webshop. De bril kost tijdens deze lanceringsperiode 39 euro. De Orange VR 360-app kan je kosteloos downloaden in de Play Store of App Store.