proximus

Volgens Proximus zal tegen 2020 alles met elkaar verbonden zijn. Het bedrijf was de eerste in Europa om het LoRa-netwerk te lanceren, dat moet bijdragen tot het internet of things. De ontbrekende schakel, een goed 5G-netwerk, staat nu ook bijna op punt; 4,5G voorbij. “De groei van mobiele data gaat blijven toenemen”, klinkt het bij Proximus. Daarom vindt het dat het klaar moet zijn om tegemoet te komen aan toekomstige noden. Vandaag is Proximus bezig met de eerste 5G-testen in België.

Betere ervaring

[related_article id=”180638″]Het 4G-netwerk van Proximus staat vandaag gekend als een van de beste en meest performante in België. Voor zijn opvolger wil het meer kijken naar gebruikservaring dan naar de ‘uitrol van een nieuwe technologie’. “We gaan kijken hoe snel bijvoorbeeld een Youtube-video opent, zowel in het park als in een pretpark.” Een eerste stap naar een goed 5G-netwerk loopt via een ‘Voice on 4G’: tot nu toe kon je bellen via 3G, en was 4G alleen voor data. Vanaf volgende week zal die laatste eindelijk in gebruik worden genomen (in eerste instantie voor Samsung S6 en S7-toestellen).

Een tweede stap naar 5G is de verdere ‘densification’ van een dikbevolkt gebied voor een beter data-aanbod. Met ‘small cells’ gebruiken ze kleinere antennes die ervoor zorgen dat piekmomenten de kwaliteit van dataverzendingen niet verstoort. Zo kunnen gebruikers te allen tijde gebruik maken van een uitstekende verbinding, zonder vertraging op te merken. De initiële uitrol – van wat zo in essentie 4,5G mag genoemd worden – gebeurt in Antwerpen.

Ook in Brussel moeten die kleinere antennes ervoor kunnen zorgen dat 4,5G op termijn gelanceerd kan worden. Vandaag zijn dergelijke netwerken onderworpen aan strenge gezondheidsreguleringen die stellen dat antennes niet zomaar geplaatst mogen worden. Het Brusselse gewest zal dus niet vergeten worden.

Echte 5G

We zijn er dus nog niet helemaal, maar een verdere densifiëring van het netwerk zal de uitrol op termijn wel mogelijk maken. Hogere snelheden, minder latency, meer toestellen die tegelijk goede prestaties kunnen halen, zelfs wanneer je op de trein zit. De laatste stap naar 5G wordt gezet in samenwerking met Huawei.

proximus 5G-testHuawei kennen we bij ons voornamelijk als de fabrikant van smartphones. Daarnaast werkt het echter ook samen met verschillende wereldwijde telecombedrijven voor een ‘Unified 5G Standard’. Wereldwijd zijn er maar liefst elf 5G research centers (zes in China, vijf daarbuiten, waarvan drie in Europa) die volledig gewijd zijn aan de nieuwe technologie.

In de praktijk

Na het perspraatje gas Proximus samen met Huawei een demonstratie van zo’n 5G-test. Er werd een opstelling opgezet waarbij een basisstation in contact zou komen met eerst één en daarna twee 5G-ontvangers/zenders. Wanneer één cel aanstond, bereikten we al gauw een snelheid van 35 Gigabit/s, zo’n 100 keer sneller dan een 4G-verbinding. Stonden beide cellen op, dan bereikten we 70 Gigabit/s.

De resultaten gaan dus de goede kant op, maar bij Proximus zijn ze nog voorzichtig in hun commentaar: voorlopig gaat het nog om tests, terwijl de definitieve standaard eigenlijk nog niet echt vastligt. Het eindresultaat kan in theorie dus nog hoger liggen.