Versleutelde communicatie is steeds meer een must. Nu veiligheidsdiensten steeds vaker in onze berichten willen duiken, worden chatapps zich steeds meer bewust hoeveel belang hun gebruikers hechten aan discrete communicatie. Whatsapp implementeerde eerder dit jaar daarom een volledige versleuteling van elk bericht dat vanuit de app wordt verstuurd.

Het bleek een beslissing waar Facebook later nog veel problemen mee zou krijgen. Onder meer in Brazilië werd een kopman van het bedrijf opgepakt omdat hij niet in staat was om berichten te decrypteren die verband hadden met een grote drugszaak. Misschien is dat meteen de reden waarom de encryptie van de eigen Facebook Messenger optioneel is, in plaats van standaard.

Messenger-gebruikers kunnen nu immers ‘geheime gesprekken’ voeren, die end-to-end versleuteld zijn, net zoals Whatsapp. Je moet echter eerst die optie inschakelen; heeft Facebook misschien schrik van meer politieke heisa? Hoe het ook komt: volledige encryptie is vanaf nu mogelijk voor iedereen die de grootste berichtendienst ter wereld gebruikt.

Naast een volledige versleuteling van de berichten kan je een timer instellen. Zo is het mogelijk om een bericht te laten vervallen na een uur, enkele uren of één dag. De functie doet denken aan wat Snapchat doet met zijn foto’s. De nieuwe functies zijn nu beschikbaar voor iedereen met de nieuwste versie van de app, vergeet dus niet te updaten. Klik om de encryptie te activeren op het I-icoontje rechts bovenaan en kies dan instellingen.

bron: zdnet