Het appartement van Jordy Minnebo en zijn vriendin in Temse ruikt nog naar nieuw. Niet verwonderlijk: het koppel is er pas een kleine maand geleden ingetrokken. Naast een prachtig uitzicht op de Schelde, biedt het nog een andere mooie troef: de bewoners kunnen een “echte” glasvezellijn van Proximus in huis halen.

“Voor alle duidelijkheid: dat was voor mij niet de reden om hier te komen wonen”, lacht Jordy, die zelf als IT-netwerkspecialist aan de slag is. “Toen we hier introkken, wist ik zelfs niet dat er glasvezel lag. Het was maar toen ik in de kelder van het gebouw de standen van de elektriciteitsmeter aan het noteren was, dat me iets opviel. Er hingen daar verschillende Proximus B-Boxen die verbonden waren met een soort modems waarop “Glasvezel” stond geschreven. Ik had meteen al een vermoeden dat dit weleens iets speciaal kon zijn.”

Via een goede vriend die bij Proximus werkt, polste Jordy of het inderdaad mogelijk was om een fiberlijn te nemen. En dat bleek te kunnen. “Die vriend heeft dan alles voor mij administratief in orde gebracht en een week later zijn de techniekers hier alles komen installeren.”

Concurrentie met Telenet

Proximus is in alle stilte nieuwe verkavelingen en appartementsgebouwen aan het voorzien van glasvezel. Voor professionele klanten en bedrijven bestaat hiervoor al een commercieel aanbod, voor residentiële klanten gaat het voorlopig nog om een soort testproject. De operator wil op die manier hogere downloadsnelheden aanbieden om de concurrentie met Telenet te kunnen volhouden.

“Wat die snelheden betreft, moet je je er voorlopig nog niet te veel van voorstellen”, zegt Jordy Minnebo. “Ik download momenteel tegen 110 Mbps, upload is 10 Mbps. Daarvoor betaal ik nu 54,95 euro per maand. In die prijs zit ook nog een abonnement op Proximus TV inbegrepen. Proximus biedt ook nog een variant aan met een snelheid van 220 Mbps download en 20 Mbps up. Daar betaal je dan 65,95 euro voor. Maar dat was me geen tien euro extra waard, waarschijnlijk ga je daar in de praktijk toch niet veel van merken. Ik surfte vroeger via een 200 Mbps-lijn van Telenet en ik merk nu zo goed als geen verschil.”

Asynchrone snelheden

Jordy mag ook ongelimiteerd downloaden zonder beperkingen. Wat zijn surfervaring betreft, is hij tevreden maar toch ook een beetje teleurgesteld. “Het surft heel vlot en het is ook nog geen enkele keer platgegaan, dat is dus OK”, lacht hij. “Maar als je weet dat fiber gemakkelijk tot 1 gigabit per seconde aankan, dan is het natuurlijk jammer dat Proximus “slechts” tot maximaal 220 Mbps gaat. Wat ook spijtig is: fiber is perfect geschikt voor synchrone up- en downloadsnelheden, zodat die twee snelheden even hoog liggen. En ook dat wordt niet aangeboden. Ik vermoed dat dat door het gebrek aan concurrentie komt. Proximus en Telenet houden mekaar natuurlijk heel goed in de gaten wat hun aanbod betreft, ze moeten toch alleen maar met elkaar rekening houden. Dus als de ene geen inspanning doet, is er geen reden voor de andere om ook uit zijn pijp te komen.”

Voorlopig geeft Proximus nog zo goed als geen ruchtbaarheid aan zijn fiber-experimenten. De operator wilde nog niet reageren op onze vraag om meer duiding bij de tests. Jordy is voor zover hij weet ook de enige bewoner in “zijn” blok die voor de glasvezelverbinding opteerde. “Ik zie dat aan de namen van de Wifi-netwerken die ik kan oppikken”, zegt hij. “Dat zijn er bijna allemaal van Telenet.”

Eenzelfde geluid horen we ook bij een van de bouwpromotoren die nog een ander flatgebouw met glasvezel neerzette. Volgens hem kiezen veruit de meeste nieuwe bewoners puur uit gewoonte voor Telenet. Omdat ze gewoonweg niet weten wat glasvezel is of zelfs maar dat het beschikbaar is.

Gelukkige noorderburen

Uiteraard moeten we hierbij onderstrepen dat, wat Proximus betreft, dit natuurlijk nog een proefproject is. Zodra de echte uitrol begint, is het natuurlijk mogelijk dat het bedrijf de snelheden optrekt en/of de prijzen aanpast. De operator is die uitrol ook volop aan het voorbereiden. Zo werd onlangs bekend dat na de zomer de volledige Brusselse Anspach-wijk aansluitbaar wordt op glasvezel, ook de bestaande gebouwen.

Desondanks zal het in elk geval nog wel heel wat tijd en moeite kosten vooraleer we in ons land een vergelijkbaar aanbod aan glasvezel hebben als in Nederland. Volgens het vakblad Telecompaper hebben inmiddels al meer dan een miljoen Nederlanders glasvezel in huis liggen. Ongeveer één op de drie huishoudens bij onze noorderburen is er aansluitbaar op een fiberlijn.

Ook de prijzen gaan er in de goede richting. De provider Tweak biedt er bijvoorbeeld een pakket aan met liefst 1 Gbps up- én downloadsnelheid, digitale televisie én een abonnement op HBO voor 54,95 euro. Exact hetzelfde bedrag als wat Jordy Minnebo nu betaalt.