Verzekeringsmakelaar Aon organiseert op 14 september een test met hoog autonome personenwagens. Zelfrijdende auto’s zeg maar. Aon zal acht wagens in colonne achter elkaar laten rijden. Dat weet Het Nieuwsblad op het gezag van Belga. Acht verschillende autoconstructeurs stellen een voertuig ter beschikking. Het gaat om pioniers op het vlak van zelfrijdende wagens zoals Tesla, BMW en Volvo maar ook andere grote merken zoals Audi, Mazda, Mercedes, Toyota en Volkswagen.

De acht wagens zullen samen van het hoofdkantoor van Aon in Diegem via de ring rond Brussel de A12 en de N16 richting Bornem nemen. Vervolgens keren de wagens langs hetzelfde traject terug. Aon wil met zijn test enerzijds aan het grote publiek tonen wat de mogelijkheden van zelfrijdende wagens zijn. Anderszijds hoopt het bedrijf concreet vast te stellen aan welke voorwaarden allemaal voldaan moeten worden om zelfrijdende wagens vlot en veilig te introduceren.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zal meerijden in een zelfrijdende wagen. Als het goed is, zal hij natuurlijk niet al te veel moeten doen. Aon voerde eerder dit jaar al met succes een gelijkaardige test uit in Nederland. Onze redacteur beschreef vorig jaar al wat de autopilot van Tesla waard is.