Eerder deze week berichtte ZDNet.be nog over een energiezuinigheidstest voor browsers die Microsoft ondernam. Edge kwam als winnaar uit de bus volgens Microsoft zelf, maar Opera laat zich niet zomaar doen.

Bug

“Net als zowat alle ontwikkelaars houden we er wel van als iemand ons uitdaagt voor een gevecht. Als we in een test als deze verslagen worden, beschouwen we die als een bug”, dat verklaarde  Blazej Kazmierczak, Opera’s directeur software-ontwikkeling.

En dat gevecht ging Opera dus aan. In een blogpost verklaarde het bedrijf ten eerste dat Microsoft niet transparant was over de manier waarop de test werd uitgevoerd. Dat wil volgens Opera zeggen dat ze niet opnieuw kan uitgevoerd worden om de resultaten te controleren. Wat heeft Opera dan gedaan? Het bedrijf voerde eigen tests uit en legde tot in detail uit hoe die zijn opgebouwd.

Realistische vergelijking

Opera gooide zijn Developer Browser in de strijd (versie 39.0.2248.0). Die maakt gebruikt van een ingebouwde adblocker en een batterijbespaarder. Volgens Opera’s tests bleek zijn browser zuiniger te zijn dan Microsoft Edge (versie 25.10586.0.0) en zelfs 35% zuiniger dan de laatste Chrome (versie 51.0.2704.103).

Volgens Opera zullen tests nooit helemaal perfect kunnen representeren hoe mensen van vlees en bloed surfen, maar het bedrijf claimt wel dat je bepaalde methodes kan hanteren die erg dicht in de buurt komen. Zo maakte Opera in zijn test gebruik van verschillende soorten websites. Daarnaast maakte het bedrijf ook gebruik van algoritmes die de manier waarop gebruikers scrollen kunnen imiteren.

Batterijbesparing

Op zijn blog treedt Opera in detail over hoe het zijn tests heeft uitgevoerd. Op die manier kunnen gebruikers de tests zelf herhalen. In onderstaand filmpje pakt Opera nog uit met het verschil dat zijn batterijbespaarder oplevert. Het vergelijkt zijn eigen browser met en zonder de functie ingeschakeld.