Europa wil al sinds Europees Commissaris Neelie Kroes een einde maken aan de roamingtarieven. Wie zich in het buitenland bevind en gebruik maakt van een binnenlands telefoonabonnement betaalt vandaag nog een meerkost op telefoongesprekken, sms’en en dataverbruik. Op 15 juni 2017 moet die extra kost verleden tijd zijn maar vandaag gaat treedt al een overgangsregel in voegen.

Nieuwe maximumtarieven

Vanaf vandaag moeten operatoren zich aan maximumtarieven houden. Voor ieder telefoongesprek gemaakt vanuit het buitenland mag een provider maximaal 5 cent per minuut extra aanrekenen. Een gesprek in het buitenland ontvangen kost je dan weer maximaal 0,0114 cent per minuut. Per sms betaal je 2 cent bovenop het bedrag dat je binnen België zou neertellen. Data mag je tot slot maximaal 5 cent extra kosten. De door Europa vastgelegde bedragen zijn exclusief btw. In de praktijk betekent dat dat je bijvoorbeeld 6 cent extra betaalt per megabyte.

Europa verplicht providers niet om hun pakketten in het buitenland te laten gelden. Betaal je voor 15 euro belwaarde waar je dan 1.000 gratis sms’en bij krijgt, dan hoeven die sms’en niet beschikbaar te zijn buiten de landsgrenzen. Je provider mag je dan de kost per sms aanrekenen die zou gelden wanneer het gratis pakket op is, met daarbovenop de roamingkost.

Verschillende invulling

De Belgische providers hebben hun tarieven allemaal gelijkgeschakeld met de verwachtingen van Europa. Sommigen gaan niet verder dan wat verplicht is, terwijl anderen extra voordelige deals aanbieden door data- of sms-pakketten bijvoorbeeld wel te laten werken in het buitenland.

Afgelopen maand lieten Base, Mobile Vikings, Mobistar,Proximus en Telenet weten hoe hun aanbod er voortaan zou uitzien. Hieronder vind je een overzicht van de wijzigingen bij iedere provider. Telefoongebruik buiten België is voortaan nog steeds niet goedkoop, maar het is eindelijk betaalbaar. Let wel op: buiten de grenzen van de Europese Unie is de regeling niet van kracht. Zo betaal je in de VS nog steeds meer dan tien euro per verbruikte megabyte extra.

Voor meer info over alle providers kan je op ZDNet terecht.