Windows Phone krijgt opnieuw klappen. Dit keer is het niet het marktaandeel dat een duik maakt, maar wel de inkomsten van Microsofts smartphonedivisie. De reus uit Redmond rapporteerde voor zijn mobiele afdeling een omzetdaling van 46 procent.

Stevige schoenen

De afgelopen drie maanden rolden er 2,3 miljoen Lumia-telefoons over de toonbank. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar levert dat een vermindering in verkoop van 73 procent op. De verkoop van Lumia-toestellen gaat duidelijk op lange termijn in een dalende lijn. Vorig kwartaal zakte deze ook al met 54%.

Hoewel het al langer duidelijk was dat Microsoft veel verlies maakt op Windows Phone, komt het verre van in de problemen. De kwartaalwinst van het Redmondse bedrijf bedroeg 20,5 miljard dollar, wat goed was voor een nettowinst van 3,8 miljard dollar. Dat toont dat Microsoft ondanks de prestaties van Windows Phone zeker op stevige schoenen blijft staan.

Geen Intel

Microsofts nieuwe kwartaalcijfers onthullen andere bronnen van inkomsten die het bedrijf stabiel houden. Surface is daar één van. De verkoop van Microsofts tablets groeide met 1,1 miljard dollar. Een stijging van 61 procent tegenover een jaar eerder. Andere toppers zijn Office, dat goed was voor een stijging in inkomsten van 7% voor business en 6% voor consumenten, en Microsofts Azure-clouddienst. Die laatste boomde met een stijging in inkomsten van 120%. Uit het rapport blijkt dat ook Xbox het goed doet. Het platform trok 26% meer mensen aan dan een jaar voordien voor zijn Xbox Live-abonnement.

Al bij al weet Microsoft dus een Intel-verhaal van zich af te houden. Het Redmondse bedrijf wedt op meer verschillende paarden dan de chipmaker. Daarom lijdt het veel minder onder de krimpende PC-markt.