Engie Electrabel springt op de slimme dingen-trein. Het bedrijf pakt uit met Boxx: een slim toestel dat je energieverbruik in het oog houdt. Met de Boxx kan je onder andere je energieverbruik in realtime in het oog houden en elektronische apparaten vanop afstand beheren. In de toekomst wil Engie een heleboel aanvullende diensten zoals het onderhoud van de verwarmingsketel aan het systeem koppelen. Dat weet De Standaard op gezag van Belga.

Die Boxx doet denken aan een light-versie van de slimme energiemeter Smappee. Je kan ook hier via een eenvoudig overzicht op je smartphone op de hoogte blijven van je verbruik. Dat zou bovendien dankzij de betere bewustmaking voor minder energieverspilling moeten zorgen. Boxx lijkt zich echter op het totale energieverbruik van je woonst te focussen, terwijl Smappee kan detecteren welke toestellen specifiek verantwoordelijk zijn voor dat verbruik.

De digitale aspiraties van Engie houden daar niet op. Een nieuwe digitale factuur moet meer duidelijkheid geven over het te betalen bedrag en de verschillende componenten daarin. Dat verrast niet echt: Engie klaagde eerder al dat een groot deel van de steeds duurder wordende factuur veroorzaakt wordt door extra taksen en niet door de stijgende kost van elektriciteit, iets dat vermoedelijk duidelijker op de digitale factuur zal prijken.