Waze, de sociale GPS-app die eigendom is van Google, probeert voortaan te voorspellen hoeveel file je mag verwachten op een bepaald traject, nog voor de verkeersproblemen zich echt vormen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Waze pakte gisteren uit met een nieuwe functie: Planned Drives. De functie zit in versie 4.3 van de app voor iOS en zal spoedig ook naar Android uitrollen. Met Planned Drives wil Waze voorspellen hoelang een autorit later op de dag of zelfs later in de week of maand zal duren. De app doet dat door het verkeer op een gegeven moment in de toekomst te voorspellen. Om Planned Drives te gebruiken voeg je een bestemming en een tijdstip toe in Waze.

De app gebruikt vervolgens slimme algoritmes die op basis van de analyse van het verkeer in het verleden voorspellen hoe druk je traject zal zijn in de toekomst. Je krijgt bovendien een waarschuwing wanneer het tijd is om te vertrekken rekening houdend met de voorspelling en realtime verkeersinformatie. Je kan Waze toegang geven tot je agenda indien je wil dat de app je te allen tijde op de hoogte houdt van het voorspelde ideale vertrekuur voor een afspraak.

Die functie verschilt niet echt van wat Google nu al doet met Now en Maps. Voeg je een afspraak met locatie toe aan de Google-agenda, dan laat Maps je al weten wanneer je moet vertrekken via een Google Now-kaart en een melding. Maps weet bovendien ook hoe druk trajecten meestal zijn op een gegeven dag en uur. De verkeersdata die Waze en Maps vergaren worden gedeeld, waardoor de nieuwe capaciteiten van Waze niet echt verwonderlijk zijn.

Het voorspellen is niet veel meer dan een evolutie van enkele gecombineerde technieken die moederbedrijf Google al langer machtig is. iPhonegebruikers kunnen zoals gezegd meteen aan de slag, ‘binnenkort’ is de officiële wachttermijn voor een Androidversie.