Heeft Telenet er eindelijk nog eens een concurrent bij? Telecombedrijf Mobistar stelde vandaag zijn nieuwe internet- en televisieplannen voor op een persconferentie op zijn hoofdkwartier. Sinds kort is het kabelnetwerk immers opengesteld door de telecomregulator, in het teken van eerlijke concurrentie.

“Als een consument vandaag internet en televisie wil, heeft een consument weinig keuze, terwijl de prijzen bijzonder hoog zijn,” zegt CEO Jean-Marc Harion. De consument betaalt hierbij gemiddeld 74 euro voor een abonnement, terwijl de prijzen systematisch stijgen, terwijl de mobiele prijzen in dezelfde periode met 60 procent gedaald zijn. CEO stelt dat klanten dit ook willen voor hun internet en televisie. Mobistar stelt dat het zijn klanten hier nu in tegemoet komt.

Eenvoud(ig)

“Mobistar internet en tv blinkt uit in eenvoud,” zegt Harion. Klanten die een postpaid-abonnement hebben, krijgen toegang tot deze netwerken. Mobistar-klanten krijgen met andere woorden vanaf 8 euro per maand toegang tot het nieuwe aanbod, al komt er natuurlijk nog een kost bij voor het internet- en televisie-aanbod.

De snelheid van het internetnetwerk bedraagt momenteel 100 Mbps, met een optionele boost tot 200 Mbps. In de toekomst zal dit evolueren naar een gigabit. Een downloadlimiet is er niet, met een fair-use policy tot 500 GB per maand. Voor het tv-aanbod kan Mobistar momenteel 70 kanalen aanbieden. Het netwerk ondersteunt Dolby, wat volgens Mobistar moet zorgen voor een zeer aangename kijkervaring. Voorlopig is er nog geen enkele ondersteuning voor 4K, wat betekent dat gebruikers voorlopig beperkt zijn tot full HD.

Nieuw maar vertrouwd

De lay-out van de menu’s verschilt lichtjes van concurrenten Proximus en Telenet, maar niet op een wereldschokkende manier. Op het eerste zicht is het eventjes zoeken naar enkele functies die Telenet-klanten gewoon zijn, zoals het opnemen van alle afleveringen van een serie. Wel leuk is dat gebruikers de zendervolgorde zelf kunnen kiezen. Dit betekent dat Franstalige gebruikers La Une op één krijgen, terwijl Nederlandstalige gebruikers kunnen kiezen voor VTM of Eén. Een on-demand-aanbod is er nog niet, al wordt er wel aan gewerkt.

De uitrol van het netwerk zal gefaseerd gebeuren, met de primeur voor de ruime regio rond Brussel vanaf 1 maart. Etterbeek, Koekelberg, Schaarbeek, Leuven, Aalst, Waver en Mons zijn enkele van de gebieden die eerst aan de beurt komen. Huidige klanten van Mobistar krijgen hierbij voorrang. Tegen het einde van het jaar zou het ganse land bediend moeten worden, al is het niet duidelijk of klanten zonder mobiel abonnement op termijn ook toegang kunnen krijgen tot het netwerk.

Competitiviteit

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo wees nog eens op het belang van de aanwezigheid van meerdere grote spelers. “We zijn zeer tevreden dat deze kans genomen wordt,” aldus De Croo, “het is namelijk belangrijk dat er mogelijkheden bijkomen voor de consument waarbij hij kan kiezen voor een competitief prijspunt.” Daarnaast hoopt de minister dat er in de toekomst nog vele operatoren mogen bijkomen.