Het Centrum voor Cybersecurity werd in 2014 opgericht om de cyberveiligheid in België te verbeteren. Zij zijn van mening dat er dringend nood is aan een opleiding rond de gevaren van het internet, zo weet De Morgen. “We leren allerlei regels om ons veilig in het verkeer te begeven, maar voor het internet leren we dat niet. Veel mensen kennen de risico’s niet die ze online lopen,” zegt directeur Miguel De Bruycker.

Vandaar dat het centrum een soort internetrijbewijs wil invoeren. Zowel jongeren als bedrijven kunnen deelnemen aan een basisopleiding rond de gevaren op het internet. Bij het succesvol afronden van de cursus zullen deelnemers beloond worden met een certificaat. “Dit certificaat toont aan andere bedrijven dat de onderneming in kwestie te vertrouwen is,” aldus De Bruycker.

Ook Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda, staat achter het idee. “Elk initiatief waarbij mensen bewuster worden gemaakt van de mogelijke risico’s die je loopt op het internet, is positief.” Hoe de internetcursus er juist zal uitzien, is echter nog niet bekend. “We moeten nog rond de tafel zitten met basisscholen, hogescholen en universiteiten, maar er is geen reden om te denken dat zij tegen het idee gekant zijn,” legt De Bruycker uit.