Intussen heeft bijna iedereen een smartphone, en het is je ongetwijfeld al opgevallen dat het niet altijd even eenvoudig is om het ding links te laten liggen. Misschien beantwoord je zelf wel mails op café, of sms’en tijdens een vergadering, of misschien ken je anderen die niet aan de lokroep van hun toestel kunnen weerstaan.

Lock’n Lol

In Zuid-Korea boog professor Uichin Lee van het Advanced Institute of Science and Technology zich over het probleem. De oplossing: een app. Lock ’n Lol heet de gratis applicatie, en ze moet mensen er van weerhouden om zich te laten afleiden door hun telefoon wanneer ze in groep bezig zijn. Het toestel gaat met andere woorden op slot, zodat je luidop kan lachen, moest de ietwat knullige naam uitleg behoeven.

Lock ’n Lol maakt gebruik van de kracht van groepsdruk. In eerste instantie moeten jij en je collega’s, je familie of je vrienden dus beslissen om iets minder te smartphonen. Vervolgens maakt iemand een ‘kamer’ aan, waarna anderen eenvoudig kunnen toetreden. Lock ’n Lol zal vervolgens apps en meldingen blokkeren, zodat je toestel een baksteen wordt. Wil je toch een statsusupdate posten in verband met de kat die net voorbij kwam gesjeesd op een losgeslagen Roomba, dan moeten je mede-Lock ’n Lollers hun toestemming geven.

Laks

Fanatisme is nooit goed, dus staat de app wel toe dat je op eigen initiatief een klein beetje op je telefoon tokkelt, met een maximum van vijf minuten. De app is gratis beschikbaar op iOS en zou normaal ook voor Android moeten bestaan, maar momenteel zien we ze nog niet in de Play Store. Dat is vermoedelijk slechts een kwestie van geduld.

Of de app veel gaat veranderen, durven we niet zeggen, maar dat een serieuze professor van een serieuze universiteit zich bezig houdt met de ontwikkeling er van is op zich al een teken aan de wand. De professor liet zijn app los op 1.000 studenten gedurende één maand. Samen maakten ze in totaal 10.000 uren smartphonevrij. De studenten claimden dat de app hen hielp om te focussen tijdens groepsprojecten. “De app zal zeker ook van pas komen voor families tijdens de feestdagen”, besluit professor Lee.