Hackerscollectief Anonymous dreigt met cyber-aanvallen tegen websites van de Belgische overheid.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het informaticasysteem van de Belgische regering krijgt op 5 november te maken met cyberaanvallen van Anonymous. Dat melden verschillende Belgische kranten op het gezag van Belga. Het Centrum voor Cybersecurity heeft naar eigen zeggen al maatregelen genomen, nadat het vorige week al op de hoogte werd gesteld van een potentiële dreiging.

Ion Canon

Anonymous is een combinatie van een hackerscollectief met ervaring en knowhow, en een verzameling veertienjarigen met een computer, te veel tijd, en een DDoS-tooltje zoals het gratis te download Low Orbit Ion Canon. Wie of wat de groep precies is, hangt af van het moment en van de zaak waartegen geprotesteerd wordt. De website 4Chan wordt vaak als hun hoofdkwartier aangehaald.

Aanvallen gaan van DDoS-aanvallen door een opgejutte (internet)massa, tot gerichte aanvallen waarbij websites gekraakt worden. Anonymous is per definitie anoniem, dus iedereen die zich kan vinden in de groep kan zich uitgeven als een onderdeel er van.

In de regel richt het collectief zich tegen groeperingen of organisaties die hun waarden schenden, en van tijd tot tijd zijn de acties lovenswaardig te noemen. Denk maar aan ‘Project Chanology’ in 2008 waarbij de Scientology-‘kerk’ geviseerd werd, of de aanvallen op de Australische overheid in 2010 toen die het nodig vond om een internetcensuur in te voeren die content die tegen de waarden van de regering was zou filteren.

Symboliek

Dat de aanval op 5 november plaats moet vinden, is niet toevallig. Anonymous manifesteert zich fysiek als mannen en vrouwen met een gestileerd Guy Fawkes-masker op. Dat masker raakte bekend omdat V uit de graphic novel en film V for Vendetta het steevast voor z’n gezicht droeg. In dat verhaal zien we een grote focus op de vijf, refererend naar het buskruitplot waarbij Guy Fawkes in 1605 het Britse parlement wilden opblazen. ‘Remember remember the fifth of November’ zal menig filmkijker bekend in de oren klinken.

Leonard

Of het echt tot een aanval zal komen, ontdekken we morgen. Anonymous is niet altijd even gestructureerd, en ieder individu kan bedreigingen roepen in hun naam. Het zou niet de eerste keer zijn dat het bij roepen blijft. Tot slot nog een interessant detail voor de idealistische Anonymous-lezers van ZDNet: Guy Fawkes wilde op 5 november het Britse parlement de lucht in blazen om de Katholieke kerk terug aan de macht te brengen , niet zo’n geschikt symbool voor anarchistisch georiënteerde cyberstrijders dus. Tenzij de geplande cyberaanval dient om Premier Michel te vervangen door (ontslagnemend) aartsbisschop Leonard, in welk een geval we maar beter op onze hoede zijn.