In het buitenland is het al alomtegenwoordig, in België nog helemaal niet: mobiel internet in je huis. Het 4G netwerk is alomtegenwoordig en er is geen wet die zegt dat je het enkel voor je smartphone mag gebruiken. Mobistar wil z’n 4G-internet nu naar de thuisgebruiker brengen met Easy Internet @home. Met die formule haal je een kleine router in huis met daarmee een simkaart. Je verbindt al je toestellen zoals met gewoon draadloos internet via de vaste lijn aan de router/modem, maar die haalt zijn connectiviteit van het 4G netwerk, en dus niet van de kabel zoals bij Telenet, of de telefoonlijn zoals bij Proximus.

Licht gebruik

Het aanbod is vooral interessant voor lichte gebruikers die vooral surfen en mailen maar zelden gebruik maken van zware activiteiten zoals videostreaming. Voor 15 euro per maand krijg je 15 GB aan data, te verdelen over alle toestellen die je met de router verbindt. Surfen gaat aan 4G-snelheden (25 Mbps of 3,1 MBps), als het 4G-bereik in je huis tenminste afdoende is. Via de website van Mobistar kan je dat checken, al test je best even ter plaatse met de hulp van een smartphone en iemand met een Mobistar-abonnement. Een huis met voldoende gewapend beton in de constructie is immers nefast voor de mobiele ontvangst.

Huawei-router

De router zelf is een exemplaar van Huawei. Je kan er 32 toestellen tegelijk op verbinden en het heeft één ethernetpoort ter beschikking voor integratie in een bekabeld LAN-netwerk. Langs de wifi-kant is wireless ac niet ondersteunt, maar gezien het beperkte transfervolume zal wireless n ongetwijfeld volstaan.

De router zelf koop je voor 29 euro wanneer je een abonnement van één jaar afsluit. Anders betaal je 129 euro. Verbruik je toch meer dan de 15 GB, dan kan je extra volume bijkopen aan één euro per gigabyte. Doe je dat niet, dan verdwijnt je internet niet. Je mag dan voort surfen op smallband (256 kbps of 32 kBps). Tergend traag, maar snel genoeg om WhatsApps mee te ontvangen.

Internetten op verplaatsing

De router zelf heeft een stopcontact nodig (om op te laden, zo meldt een lezer. Het toestel zou wel uitgerust zijn met een batterij. Binnenkort testen we de dienst op de redactie, en vertellen we je meer), maar verder ben je niet tot je huis beperkt. Ga je op vakantie naar de azuurblauwe Belgische kust, of ploeter je liever door het ongerepte boslandschap van de Ardennen, dan kan je je internet gerust meenemen naar je vakantiewoonst.

Mobistar zelf heeft geen internet-aanbod voor thuis, in contrast met Telenet en Proximus. De provider heeft wel een Belgische primeur met z’n mobiel-vast-internet. Of dat genoeg zal zijn om de harten van de consument terug te winnen moet nog blijken.