Nintendo weet hoe het moet uitpakken. In het verleden was de gamegigant meermaals goed voor innovatieve producten. De Gameboy, Gameboy SP, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii, WiiU,… Ze hebben er menig huiskamer en kinderhart mee veroverd. En waar Nintendo gaat, daar ging Pokémon steevast mee naartoe.

[nintendo sp] Nintendo waagt zich nu aan een nieuw hoofdstuk, dat opvallend genoeg los staat van de eigen hardware. Het nieuwe spel wordt gemaakt voor Android en iOS-smartphones en zal Pokémon Go gaan heten. Nintendo werkt hiervoor samen met The Pokémon Company en Niantic. Deze laatste is vermaard om zijn mobiele augmented reality-spel Ingress.

Het geeft meteen een deel van het opzet weg: in de nieuwste iteratie van het populaire spel zullen gebruikers met hun smartphone in het dagelijkse leven locatie-gebaseerde meldingen krijgen wanneer er in de buurt een virtueel knuffeldier te vinden is, of wanneer er battles te vechten zijn.

John Hanke van Niantic geeft als voorbeeld dat spelers Pokémon kunnen vinden op echte locaties, zoals een Pikachu bij de Eiffeltoren. Andere Pokémon kunnen verschijnen in parken, op straat en andere locaties op aarde. Het is nog onduidelijk hoe dit juist zou werken, en of je voor sommige beestje werkelijk naar de andere kant van de wereld zult moeten reizen.

Om het spelen te vergemakkelijken zal er een bluetoothgestuurd gadget beschikbaar worden. De zogenaamde Pokémon Go Plus is geen vereiste om het spel te spelen, maar kan de speler waarschuwen wanneer er iets noemenswaardig in de buurt te vinden is. Het kan dus ook zonder, maar dan zal je geregeld het spel moeten openen.  Het gadget houdt het midden tussen een Pokéball en een Google Maps pinnetje. Het bevat een LED-lampje en vibratiemogelijkheden.

Het spel wordt verwacht in 2016. Ik kijk alvast uit naar de dag dat Microsofts Hololens compatibel zal zijn.