Telenet betaalt 1,32 miljard euro voor de overname van Base. Bovenop deze som verbindt Telenet zich aan een investeringssom van 240 miljoen euro de komende jaren. Dat maakt het zelf bekend in een nieuwsbericht deze ochtend. Met deze overname wil Telenet meestrijden met Mobistar en Proximus op mobiel vlak. Voordien maakte het gebruik van het Mobistar netwerk om te concurreren.

Het valt af te wachten wat de impact gaat zijn bij Mobistar, maar het spreekt voor zich dat de telecomprovider flinke klappen gaat krijgen. Telenet klokte vorig jaar nog op 625.000 mobiele klanten in april, en die ziet Mobister nu rechtstreeks verdwijnen. Het krijgt wel de kans om hierop te anticiperen, want Telenet heeft nog een contract tot 2017 bij Mobistar. Dat geeft Telenet ook de nodige marge om alle klanten te verhuizen naar het nieuwe netwerk.

Dit is alvast de eerste officiële reactie van Mobistar door CEO Jean Marc Harion:

Het leek er nochtans op dat Telenet niet echt interesse had om een eigen mobiel netwerk te hebben. De geruchten gaan al langer de ronde, en telkens hield Telenet de boot af. Mogelijk zorgde de explosieve groei van mobiel internet voor een stroomversnelling om toch maar een overname af te ronden. Het is niet Mobistar geworden waar het nu het mobiel netwerk van gebruikt, maar Base.

Eerder was er ook sprake dat Telenet samen met Voo een bod ging uitbrengen op Base. Nu blijkt dat Telenet helemaal zelf een overname heeft afgerond met Base en moederbedrijf KPN.

Base was het laatste buitenlandse dochterbedrijf van KPN nadat de Nederlandse provider alle buitenlandse activiteiten in de etalage had gezet. Met de overname van Base kan KPN zich voortaan op alle nationale activiteiten focussen. “De opbrengsten van de verkoop zullen worden gebruikt om maximale waarde te creëren voor de aandeelhouders”, zegt KPN.

Dat Telenet en KPN een akkoord hebben over Base betekent niet dat de verkoop al rond is. Het heeft daarvoor nog de goedkeuring nodig van mededingingsautoriteiten. In een eerste reactie zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) dat de concurrentie gewaarborgd moet blijven. De Croo hint hier naar de talrijke virtuele operatoren die gebruik maken van het mobiele netwerk van Base.