Al sinds het begin wordt internet via een koperkabel binnenshuis gebracht. De telefoonlijn met vier koperparen mocht de spits afbijten, terwijl de coaxkabel eind jaren negentig een waardig alternatief bood voor internettoevoer. Een koperkabel kan behoorlijk wat informatie versturen, maar er zit een bepaalde limiet op. Die limiet verdwijnt wanneer je kiest voor glasvezel.
Een glasvezelkabel is in feite een gigantische autosnelweg waar meer dan 100 baanvakken beschikbaar zijn. De snelheidswinst is bijzonder hoog, en het potentieel nog veel hoger. Een klassieke koperkabel moet het stellen met bijvoorbeeld 5 baanvakken om het visueel voor te stellen. Er zijn providers die claimen dat koper (voorlopig) net zo snel is dan glasvezel, maar wie naar de toekomst kijkt moet zich toch vragen stellen bij zo’n claim.
De gehele verbinding vanaf de centrale van de provider tot aan de straat waar jij woont is geheel glasvezel. Enkel het laatste stukje is koper, wat zorgt voor een flessenhals. Via koper is de maximale snelheid nu gemiddeld 150 Mbps. Bij een ‘FTTH’ glasvezelverbinding (Fiber to the Home) liggen de snelheidsverschillen 3 tot 6 keer hoger. Vooralsnog leveren de meeste providers bij dit type glasvezelverbindingen snelheden aan tot 500 Mbps. Bij de Amerikaanse glasvezeldienst van Google zijn verbindingen tot 1000 Mbps mogelijk.
In België kiezen providers voorlopig nog steeds voor koper, ook al worden al wel experimenten met glasvezel uitgevoerd op dit moment. In Nederland is glasvezel wel al ingeburgerd. Bij een zeer beperkt aantal providers zijn zelfs al snelheden tot 1000 Mbps mogelijk. Opvallend is dat glasvezelaanbieder Wisper, dat reeds in 2013 werd overgenomen door Vodafone, wél 1000 Mbps snelheden aanbiedt, terwijl de maximale snelheid bij Vodafone Thuis op 500 Mbps ligt. De huidige beperkingen in snelheid hebben vooral te maken met de huidige hardware, en niet zo zeer met de verbinding (die in theorie veel hogere snelheden aan kan).
Is het al tijd om over te stappen naar glasvezel internet? Als serieuze internetgebruiker, jazeker! Het enige nadeel van glasvezel blijft de locatie. Woon je niet in de juiste regio dan vis je naast het net. Ook wanneer glasvezel wel mogelijk is, zal een nieuwe kabel moeten worden aangelegd van de meterkast naar de straat. Het kan vervelend zijn om je voortuin opnieuw om te spitten, maar de snelheid en prestaties die je terugkrijgt zijn met andere verbindingen niet verkrijgbaar.