Waze is ontzettend populair. Dat is een van de redenen dat Google de navigatie-app in 2013 heeft gekocht. Nu is Waze toegevoegd aan de lijst van Google Mobile Services, een pakket met Google-apps (onder meer Maps, Hangouts, YouTube en Gmail) dat telefoonfabrikanten bovenop Android kunnen installeren. Bijna elke grote speler (Samsung, HTC, Sony, Motorola, LG) kiest ervoor om dit te doen.

De navigatiefuncties van Waze zijn afhankelijk van verkeersdata via crowdsourcing. De app kiest automatisch een andere route bij file, vertraging of een ongeluk. Om die beslissing goed te kunnen maken, heeft Waze gegevens nodig van iedereen die de app gebruikt.

Door Waze in het standaard installatiepakket op te nemen, bereikt de app nog meer potentiële gebruikers. Daardoor neemt de betrouwbaarheid van de data toe. Verder profiteert ook Google Maps van de gegevens over ongelukken, wegwerkzaamheden, afsluitingen en alles wat er nog meer speelt op de baan. De verslagen lopen rechtstreeks vanuit Waze naar Maps.

Waze is dus niet zozeer een concurrent voor Maps, maar meer een alternatief voor mensen die een eenvoudigere app willen die zich vooral op het verkeer richt en op basis van realtime gegevens andere routes kan aanbieden.