Een slim huis is een aantrekkelijk gegeven, maar de meerprijs houdt veel mensen tegen. Zo is het ook met een slim verwarmingssysteem. Hoewel geavanceerde thermostaten steeds goedkoper worden blijft een klassiek toestel de kleinste investering. Honeywell wil daar nu verandering in brengen met de Round Connected.

Slim aan domme prijs

De Round Connected is een slimme thermostaat die met een adviesprijs van 145 euro niet meer kost dan een ‘dom’ exemplaar. Honeywell stelde het nieuwe toestel deze week voor en hoewel we het nog niet konden testen ziet het er veelbelovend uit.

De Round Connected is, zoals de naam al doet vermoeden, rond. Daarmee doet de witte cirkel sterk denken aan Honeywells eerste populaire thermostaat en dat is geen toeval. Het eenvoudige en sobere ontwerp is doodeenvoudig in bediening: de buitenzijde van de thermostaat is een ring die je naar links of rechts kan draaien om de temperatuur aan te passen. Meer knoppen vind je niet terug op de Round.

Niet met iedere telefoon

De thermostaat verder instellen doe je immers via een app op Android of iOS. Heb je een Windows Phone, dan val je uit de boot: de app is immers noodzakelijk om de Round Connected te bedienen. Aangezien Windows Phone een stuk minder populair is, kunnen we dat begrijpen, maar het impliceert wel dat je niet meteen mag overstappen naar Windows op je telefoon wanneer je dit verwarmingstoestelletje in huis haalt. Idealiter heeft heel het gezin een compatibel toestel, zodat je alle telefoons aan het toestel kan koppelen.

Slimme functies

De Round is verbonden met een basisstation dat je in je router klikt, zodat je met de applicatie op je smartphone aan de instellingen kan prutsen. Zo stel je programma’s in, met tot zes temperatuurwijzigingen per dag, maar de slimme functies zijn natuurlijk het interessantst. Denk maar aan een verwarming die zichzelf uitschakelt wanneer iedereen het huis verlaat. Andersom kan je het huis ook verwarmen wanneer je op weg terug bent, of het hele ding aan IFTTT koppelen. Daarmee kan je de verwarming laten reageren op externe factoren, zoals bijvoorbeeld de buitentemperatuur.

De Round Connected is compatibel met ieder verwarmingssysteem en kan volgens Honeywell een besparing op de energiefactuur tot 22 procent opleveren. Het bedrijf gaat er van uit dat je het toestel met de app dusdanig instelt dat de verwarming nooit meer werkt wanneer dat niet nodig is. De werkelijke besparing zal afhangen van je gewoontes met de vorige thermostaat, en in welke mate je die reeds programmeerde.

Instapper

Honeywell ziet zijn Round Connected als het perfecte instapmodel voor wie niet meteen wil investeren in een duurder systeem zoals de Evohome. Met dat laatste kan je, mits de aanschaf van slimme radiatorkranen, de temperatuur van je huis per kamer regelen. Beslis je om later te upgraden naar het duurdere systeem, dan kan je de Round Connecter nog steeds gebruiken als temperatuurvoeler.

In welke mate de Round een meerwaarde zal bieden hangt voor een deel af van je enthousiasme voor de smartphone. Sommige mensen zullen het fantastisch vinden dat ze alles kunnen instellen met een overzichtelijke app, terwijl anderen misschien toch een thermostaat met knoppen verkiezen. Zoek je naar een nieuwe thermostaat, overweeg je een slim exemplaar en heb je een compatibele smartphone, dan is de Round Connected dankzij zijn adviesprijs in ieder geval het overwegen waard. De Round is vanaf maart verkrijgbaar.